SOCIAL 9 noiembrie 2020

Viața în stradă și provocările anotimpului geros

de Daniela Luca | 1089 vizualizări

Încă mai există persoane care preferă să înghețe decât să renunțe la proastele obiceiuri

Odată cu scăderea temperaturilor, tot mai multe persoane fără case își caută salvarea la Adăpostul de Noapte din Sfântu Gheorghe. La mijlocul acestei luni, porțile se vor deschide mai devreme, astfel încât beneficiarii vor putea să intre și să se încălzească de la ora 18:00. Nu toți cei care nu au adăpost conștientizează însă pericolul de a rămâne pe stradă peste noapte, pentru că nu sunt pregătiți să lase proastele obiceiuri în schimbul siguranței oferite de Adăpost. În ceea ce privește pandemia, oamenii străzii primesc uneori măști de protecție, iar în rest, fiecare se descurcă cum poate. Totuși, se pare că virusul este printre ultimele griji pentru cei ce-și duc traiul de pe o zi pe alta. 

Oamenii fără adăpost sunt printre cei mai expuși la pericolele noului virus. Totuși, pentru ei, dușmanul cel mai aprig este gerul. Dacă pe timpul stării de urgență Adăpostul de Noapte din cartierul Ciucului, administrat de Serviciul de Ajutor Maltez, a fost deschis în permanență, acum lucrurile au revenit la normal. 

Se intră la ora 20:00 și se iese, fără excepție, dimineața, la ora 8:00. Odată ce temperaturile vor continua să scadă însă, se va trece la orarul de iarnă, spun reprezentanții Adăpostului. 

„Încă nu este atât de rece. Ideea este că din data de 15 noiembrie o să schimbăm și noi procedura de intrare și procedura de funcționarea a adăpostului. Din data de 15 dorim să facem această schimbare, dar vom decide și în funcție de vreme. Dacă o să fie temperaturi negative, o să schimbăm programul mai repede. Până atunci nu se schimbă nimic. De fapt noi zilnic oferim celor care rămân în incinta adăpostului,  sub foișorul din curte, ceai cald și niște gustări”, ne-a spus administratorul adăpostului, Székely Róbert. 

În prezent, adăpostul din clădirea Sing-Sing dispune de 50 de locuri, iar peste jumătate dintre acestea sunt deja ocupate. Beneficiarii care nu rămân în curte până la deschidere și își fac „tura” prin oraș primesc câte o mască, spune Székely Róbert.

„Oferim măști unor beneficiari, celor care merg în oraș și se plimbă, pentru că foarte mulți rămân aici, în incinta azilului. Ei știu că dacă rămân aici, mai primesc un ceai sau mai pot să intre, să se încălzească. Nu oferim măști tuturor zilnic, dar când putem, ajutăm. Cazuri de îmbolnăviri nu au fost”, ne-a mai spus administratorul. 

Când dorința de a ajuta nu este de ajuns 

Székely Róbert spune că oricât de frig ar fi afară, există mereu persoane care decid să se adăpostească pe unde apucă. Aceștia nu pot fi primiți la Adăpostul de Noapte dacă sunt în stare avansată de ebrietate. Administratorul a spus sunt cazuri în care unii consumă alcool zile la rând și nu mai intră să doarmă la cald, dar de foarte multe ori problema este temporară. 

O situație de acest fel a fost discutată recent în spațiul public. Săptămâna trecută, în mediul online au apărut fotografii cu un om al străzii care dormea pe o bancă din parcul din centrul municipiului. Unii locuitori s-au alarmat pentru că temperaturile pe timpul nopții sunt din ce în ce mai scăzute. 

„Ar trebui cineva să ia măsuri pentru acest om al străzii. Este inuman ca să doarmă în parc pe bancă la -1 grad. La adăpost nu îl primesc pentru că este alcoolic. (...) Este inadmisibil, chiar și fiind băut, să doarmă afară. Ar trebui băgat atunci la psihiatrie la dezalcoolizare, dar nu lăsat afară. Există internare involuntară. Nu cred că acest om are destul discernământ să realizeze că poate degera de frig. Poate să își piardă degete sau mai rău, să decedeze acolo pe banca”, ne-a spus o femeie din Sfântu Gheorghe. 

„Beat de tot, nu avem cum să îl primim”

Administratorul adăpostului ne-a explicat că este la curent cu acest caz și că nu este prima oară când, din cauza viciilor, persoana în discuție nu poate să intre și să înnopteze la căldură. Székely Róbert ne-a declarat că bărbatul care acum doarme pe unde apucă are peste 60 de ani și a avut cândva un loc de muncă, o viață normală și un acoperiș deasupra capului. 

„Domnul aproape de două săptămâni zilnic e în stare de ebrietate. El vine la adăpost de ani de zile, dar acum n-a intrat pentru că bea. Lunar două, trei, patru zile are astfel de momente. Ce putem să facem? Noi ținem legătura cu el, discutăm aproape zilnic. Încercăm să vorbim dimineața, pentru că după aceea e imposibil. El are un venit foarte bun. Are o pensie destul de bună, dar nu dorește să îi găsim o chirie unde să stea, la preț mic, pentru că lui îi convine să vină la adăpost. Aici e cald, e îngrijit de noi, e curățenie și nu își dorește altceva. Domnul este din Vârghiș, nu este de aici, numai că are viză de flotant pe care anual o reînnoiește și de aceea noi ca Adăpost din Sfântu Gheorghe putem să îl sprijinim. Dar în starea în care este el în momentul de față, nu prea putem. Beat de tot, nu avem cum să îl primim. Eu cred că el este conștient de răul pe care și-l poate face în timp ce doarme afară. El are o soră la Vârghiș care a zis că îl acceptă să meargă la ea, dar el nu vrea”, ne-a spus Székely Róbert. 

În ce cazuri poate fi anunțată Poliția 

Șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István ne-a explicat că atunci când un polițist vede un om al străzii sau în cazul în care este sesizat cu privire la o astfel de situație, acesta îndrumă persoana respectivă să meargă la Adăpostul de Noapte. În cazul în care este în stare de ebrietate, procedura este alta. 

„Dacă e în stare de ebrietate sau dacă are probleme de sănătate, atunci normal că se apelează la servicii medicale, iar dacă nu, e îndrumat să meargă la Adăpostul de Noapte și să doarmă acolo.  Statul pe bancă, ziua, nu este o contravenție. Iar dacă săvârșește oricare altă contravenție, normal că se aplică și o sancțiune. Dacă este sub influența băuturilor alcoolice și face scandal sau tulbură liniștea publică, normal că se ia o măsură se sancționare. Dacă cineva vrea să le dea o bucată de pâine, nu văd de ce nu. Dacă omul pur și simplu stă și nu comite nicio contravenție, nu are de ce să cheme organele de poliție. Nu am perceput mari schimbări în acest sens de când e pandemie. Dacă ei nu respectă regulile pentru limitarea răspândirii virusului, normal că sunt sancționați ca și orice altă persoană. Legal, calitatea asta de om al străzii nu există. Este cetățean cu toate drepturile și toate obligațiile care decurg din acest lucru”, ne-a declarat Hadnagy István. 

L-am întâlnit duminică în parc pe bărbatul fără adăpost. Stătea pe aceeași bancă pe care era întins atunci când a fost fotografiat acum câteva zile de oamenii cărora li se făcuse milă de el. Îi vine greu să vorbească. Este aproape imposibil să deslușești ce vrea să îți spună. S-a plâns de durere de picioare. L-am întrebat totuși de ce nu merge la Adăpostul de Noapte, pentru că s-ar putea să fie și mai frig în nopțile care vin. Ne-a spus că nu va fi primit pentru că băuse. 

Avea degetele de la mâini roșii și umflate, pline de răni. Tremura. Gulerul murdar al cămășii îi înconjura gâtul zbârcit de ani, iar pe geaca neagră n-a mai rămas un loc fără pete.  Dincolo de pelicula albă care îi acoperea ambii ochi, semn că mai vede doar forme și umbre, se întrezărea un albastru deschis și o privire pierdută, tristă și deznădăjduită.

În luna noiembrie a anului 2018, un bărbat care mai venea din când în când să doarmă la Adăpostul de Noapte și-a găsit sfârșitul din cauza frigului și alcoolului, în Parcul Central din Sfântu Gheorghe. Cazul a provocat diverse reacții din partea locuitorilor din municipiu, însă cert este că un alt mare dușman al acestor nevoiași rămâne alcoolul, spune Székely Róbert.

Adăpostul de noapte din reședința județului Covasna este administrat încă din 2012 de Serviciul de Ajutor Maltez. Acesta funcționează după câteva reguli stricte, însă cei care le respectă au parte de căldură, posibilitatea de a face duș, de a-și spăla hainele și au la dispoziție un pat curat într-o cameră încălzită. În nopțile cu temperaturi scăzute toate acestea pot face diferența între viață și moarte. 

Pe de altă parte, binele cu forța nu pare să fie o opțiune, așa că, în mare parte, soarta oamenilor străzii care aleg să își înece amarul în alcool rămâne o chestiune de… destin.

Sursă foto: arhivă, healthaffairs.org

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.