SOCIAL 5 ianuarie 2015

Veşti bune pentru angajaţi

de Covasna Media | 628 vizualizări

Se vor crea 100.000 de noi locuri de muncă în 2015, iar tinerii pot opta pentru învăţământul „dual“ pentru a avea un loc de muncă sigur

Ordonanţa de urgenţă - surpriză dată de guvern la finalul anului trecut ar putea conduce la o îmbu­nătăţire semnificativă a situa­ţiei de pe piaţa muncii în următorii ani, mai ales în ceea ce priveşte angajarea tinerilor.

Implementarea aşa-numitului sistem de „învă­ţământ dual“ va permite angajatorilor din in­dustrie să le facă contracte de muncă tinerilor înscrişi în şcolile profesionale ca să îi preia în programe de practică, ceea ce va conduce la o pregătire mult mai bună a viitoarei generaţii de angajaţi. Totuşi, această măsură de „revitalizare“ a pregătirii din şcoli în raport cu nevoile de pe piaţa muncii nu îşi va produce primele efecte în 2015. De aceea, aşteptările pentru anul acesta indică o creştere moderată a numărului de sala­riaţi, iar majorările de salarii abia dacă se vor simţi în buzunarele angajaţilor. Semnale bune vin din zona serviciilor de externalizare, unde se vor face, probabil, cele mai multe angajări în 2015.

Salariile vor creşte, în medie, cu până în 5% în 2015

Atât Comisia de Prognoză, cât şi previziunile făcute de angajatorii din privat care au participat la studii sala­riale indică faptul că salariile angaja­ţilor români nu vor creşte cu mai mult de 5% în medie, în anul 2015. În ciuda faptului că menţinerea măsurii de re­ducere a CAS cu cinci puncte pro­centuale a lăsat „spaţiu“ de creşteri sa­lariale pentru angajatori, puţine com­panii au ales să reinvestească banii în majorări ale salariilor nete oferite angajaţilor. Prudenţa, controlul costu­rilor şi politica de creşteri salariale punctuale, în funcţie de performanţă, vor caracteriza anul 2015 din punctul de vedere al salarizării.

(money.ro)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.