SOCIAL 6 august 2013

Un bărbat din Sfântu Gheorghe vrea să construiască un spital la Arcuș

de Covasna Media | 837 vizualizări

Potrivit planului lucrările ar trebui să înceapă în 2017 şi vor costa 150 de milioane de euro

Un bărbat din Sfântu Gheorghe, dar care lucrează de ani buni peste hotare, și-a propus să construiască un spital modern la Arcuș. Planul este pe cât de măreț, pe atât de costisitor, valoarea investiției fiind de 150 de milioane de euro. Spune însă că va aduna suma necesară, va aduce medici buni, și la unitatea medicală se vor putea efectua chiar și transplanturi de organe.

Donații la Spitalele din judeţ

În anul 2006, Csákány László, împreună cu programul de ajutorare din care face parte, „Aro Help”, a donat Spitalului Județean Sfântu Gheorghe calculatoare necesare creării unei rețele interne. Presa de atunci scria că prin programul Aro Help au ajuns la Sfântu Gheorghe calculatoare în valoare totală de 9.000 de euro. Csákány László spune că dorește continuarea acestui program, motiv pentru care anul acesta, până la Crăciun, vor sosi donații la spitalele din județ. „Acțiunea de adunare a diferitelor obiecte a început deja în Austria și în Germania, dorim să aducem la Sfântu Gheorghe mobilier, și materiale de care are nevoie spitalul. Donațiile le vom face Spitalului Județean, urmând ca managementul acestuia să le distribuie și spitalelor din județ. Voi cere o listă atât de la Spitalul Județean, cât și de la cel din Târgu Secuiesc, pentru a ajuta aceste unități cu ceea ce au ei nevoie” – ne-a declarat Csákány László. Acesta a menționat că donația din 2006 a fost primită foarte bine, și acum vede deschidere din partea oamenilor din sistemul sanitar covăsnean pentru a continua donațiile.

Csakany august 2013

Spital la Arcuș

Marele vis a lui Csákány este însă construirea unui spital la Arcuș. Bărbatul spune că și-a făcut deja calcule, și are și ajutoare în demararea proiectului de construire a unui spital luxos la Arcuș. „Potrivit planului, spitalul va fi construit la Arcuș, iar lucrările vor începe în 2017 și vor dura 6 luni. E adevărat că nu suntem obișnuiți cu un astfel de ritm alert, însă afară așa se face, în jumătate de an este terminat un spital. Valoarea investiției va fi de 150 de milioane de euro și sper să am ajutorul Forumului Democratic al Germanilor, organizație cu care am o colaborare bună. Am identificat deja și firma care este dispusă să realizeze sălile de operație de la spital, este vorba de o societate din Austria” – povestește bărbatul. El spune că aici pacienții vor avea condiții de lux, contra cost, desigur. În opinia lui este nevoie de o astfel de instituție sanitară în apropiere de Sfântu Gheorghe.

Transplant de organe în Covasna

Csákány László s-a gândit și la personalul care ar urma să lucreze la acest spital. „Ideal ar fi ca aici să lucreze medici locali, care să primească un salariu de 500 de euro. Am purtat discuții cu profesori din Austria și Germania care ar fi dispuși să îi instruiască, să fie cu ei la început de drum. Printre secțiile cunoscute aș vrea ca aici să se poată efectua și prelevare și transplant de organe, pentru ca pacienții din județul Covasna să nu trebuiască să ajungă la București sau alte orașe pentru asemenea intervenții” – afirmă Csákány.

„Vreau să ajut județul”

Întrebat de ce face aceste lucruri, care este scopul lui, Csákány a răspuns simplu: „vreau să ajut orașul și județul”. El crede că poate aduce un plus spitalelor din Covasna cu ajutorul relațiilor pe care și le-a clădit în Austria și Germania. „Îmi doresc ca oamenii din Sfântu Gheorghe, și din județul Covasna, în general, să nu trebuiască să meargă în alte orașe pentru a beneficia de asistență medicală la cele mai înalte standarde. Nu doresc să fac concurență pentru nimeni, dar cei care își permit, trebuie să aibă un loc unde să poată fi tratați în condiții de lux” – spune Csákány.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Mai, mai jurnalistilor, 7 august 2013
Omul asta e cu capul. Este bine cunoscut in oras. Nu are nicio legatura cu proiectul Arohelp. S-a bagat acolo ca tanga-n cur. Proiectul era al unor austrieci si l-au inchis definitiv in 2007.
lili, 7 august 2013
500 Euro salariu pentru un medic care face transplant de organe ???!!!!!!!!!! Fantezista ideea, cel putin.... Spitale de lux faci in zonele bogate, mai aproape de Sfantu Gheorghe, Brasovul are citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.