Un an activ și de succes la Asociația Turul Madar
Anul 2021 s-ar putea caracteriza ca anul schimbărilor continue, anul în care asociația Turul Madar a trebuit să regândească și să replanifice din nou activitățile, proiectele începute, dar în același timp a fost un an, care a adus schimbări importante, care au un impact pozitiv asupra activităților ce se vor desfășura în anul 2022 și implicit la dezvoltarea asociației. Succesul major al asociației constă în faptul că a câștigat trei proiecte derulate prin programul Active Citizens Fund România, cu sprijinul Liechtensteinului, Norvegiei, perioada 2014-2021.
Proiectul #youthfocus, derulat prin primul program Active Citizens Fund România, continuă și anul acesta, cu aderarea a 12 mentori anul trecut din localitățile Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe și Covasna. Prin evenimentele de promovare programul The Duke of Edinburgh's International Award (DOFE, care constituie baza proiectului #youthfocus) a ajuns în nouă instituții școlare, la 830 de elevi. În proiectul #youthfocus se implică activ 75 de elevi, care se alătură și diferitelor programe de dezvoltare personală.
În data de 23 septembrie 2021 a avut loc Gala DOFE în castelul Mikes de la Zăbala, unde mai mult de 45 de tineri au fost premiați cu diplome de bronz și argint. Tinerii din cadrul asociației au participat la trei tabere cu tematică diferită, la 8 ture, cursuri, activități de foto și film. În ceea ce privește voluntarii tineri ai asociației, aceștia au fost foarte activi, au regizat filmul Liniștea, a cărui premieră și promovare va avea loc în prima perioadă a anului 2022.
Activitățile din cadrul Berde Mózsa after school au fost afectate profund de pandemie. În 2021 în opt localități (Aita Mare, Aita Medie, Chichiș, Boroșneu Mare, Calnic, Ghelința, Baraolt, Sfântu Gheorghe) s-au desfășurat activități precum teatru de păpuși, foto-film, literatură.
Anul trecut am continuat și consolidarea relațiilor internaționale, în septembrie am derulat un curs de mobilitate pentru lucrători de tineret la Cheile Vârghișului cu participarea a 5 țări. În octombrie câte o echipă de tineri a avut ocazia să participe la proiecte de mobilitate în Spania și Ungaria. Asociația este partener în proiectul strategic Inmedia, care derulează pe o perioadă de 2 ani și a cărui obiectiv principal este remedierea obiceiurilor media ale tinerilor. Asociația a reușit să achiziționeze și un autovehicul, cu care va reuși să se mobilizeze mai ușor la nivelul județului.
În ceea ce privește planurile pentru anul 2022, acestea se pot defalca pe patru activități principale. Dezvoltarea personalității tinerilor, implicarea acestora în mai multe activități, începerea de noi activități educative pentru ei. Dezvoltarea continuă a asociației prin conducerea organizației, managementul voluntarilor, procedurile de comunicare, prin luarea în considerare posibilităților bugetare. Dezvoltarea relațiilor internaționale, implicarea în proiecte de mobilitate. Dezvoltarea programelor pentru copii: formarea profesorilor, realizarea de materiale educative. În anul 2021 asociația a fost susținută de 50 de voluntari și de 6 angajați.
Sponsori: Active Citizens Fund România, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, Castelul Mikes - Zăbala, Rotary Klub Sfântu Gheorghe, Zarah Moden, Fundația Wegener Pro Sanitae, Fundația Comunitară Covasna, Next Topo SRL, Erasmus+, Fundația Bethlen Gábor, Vikingcons SRL, Elektra-Cont SRL.
Parteneri: Seeds Izland, Fundația Kárpátkő, Centrul pentru Jurnalism Independent, Școala cu clasele I-VIII Gaál Mózes, Școala cu clasele I-VIII Kriza János, Școala cu clasele I-VIII Benkő József, Liceul Székely Mikó, Liceul Berde Áron, Liceul Körösi Csoma Sándor.
Sursa: Comunicat de presă