SOCIAL 23 iulie 2019

Trei covăsneni într-o formație compusă din persoane cu dizabilități

de Daniela Luca | 1554 vizualizări

Fundația „United by Music“ România sprijină talentul celor speciali 

Un număr de 12 persoane cu diverse tipuri de dizabilități se vor uni pentru a cânta împreună într-o formație. Ei sunt finaliștii Talent Show-ului care în luna martie a acestui an a reunit pe scena din Sfântu Gheorghe o mulțime de oameni speciali, cu talente muzicale remarcabile. Trei dintre soliști sunt din județul Covasna, iar ceilalți provin din județele apropiate, Harghita, Mureș și Sibiu. 

Deși trupa încă nu are o denumire, cei 12 membri „United by Music”, respectiv soliștii viitoarei formații, s-au reunit pentru două zile la Tușnad Băi într-o tabără muzicală la sfârșitul lunii trecute. Sub coordonarea mentorilor Florin Mandru Dudu, Szabó István, Kovács Janka si Kovács Dorottya, ei au cântat împreună și și-au redescoperit talentele. 

„Recent am început să punem bazele unei formații muzicale din acele persoane care au fost alese la Talent Show. Avem în echipă în momentul de față 12 persoane. Am ținut prima repetiție la sfârșitul lunii trecute și urmează să facem acest lucru lunar. Se vor întâlni doar odată pe lună pentru două, trei zile pentru că avem de acoperit o rază de 200 de kilometri și va fi dificil pentru membri să se reunească mai des. Acum se lucrează la repertoriul formației și începem să ne dăm seama cine și ce funcție va avea în cadrul formației. Avem și surprize pentru că un băiat din Mediaș s-a prezentat la Talent Show cu muzică populară românească, iar când am fost în Olanda cu el s-a descoperit că știe să cânte la tobe. Nici el nu putea să explice de unde a învățat, dar cert e că el va fi toboșarul formației”, ne-a spus  managerul de proiect Orosz Anna. 

Ștefan Lingurar Cosmin,  Rugina Robert și  Beatrice Borzoș sunt cei trei tineri din județ care vor face parte din formație. 

Membrii United by Music România, invitați la un festival în Coreea de Sud

Managerul de proiect a mai specificat că recent s-au întors de la Festivalul Special de Muzică și Artă Pyeongchang organizat de Comitetul Special Olimpic Coreean. Scopul evenimentului a fost acela de a oferi educație muzicală și oportunități de performanță muzicală pentru tinerii cu dizabilități intelectuale.

În premieră, „United by Music” Romania a participat la festival în perioada 15 - 19 iulie cu două cântărețe, Ramona Moldovan și Heghies Laura și doi însoțitori, printre care și Orosz Anna. 

Cea din urmă ne-a spus că cele două membre ale „United by Music” România au avut parte de o experiență de neuitat în cele patru zile de festival. 

„Anul acesta în aprilie când am fost în Olanda ne-am împrietenit cu organizatorii care erau și ei prezenți acolo cu o formație muzicală. Așa a venit invitația. Pentru cele două fete a fost ceva extraordinar. Una dintre fete, Laura de la Târgu Mureș nu a ieșit niciodată din țară sau cred că a fost odată în Ungaria cu autobuzul și de mulți ani a așteptat ocazia să urce într-un avion. Fetele au rezistat cu brio zborului lung. Erau foarte încântate de toată experiența, bineînțeles. De dimineață au avut loc repetiții muzicale, iar seara ele urcau pe scenă și cântau în fața a sute de oameni”, ne-a mai spus managerul de proiect. 

Ambasadorul României în Coreea de Sud, spune Orosz Anna, primind vestea despre participarea membrilor Fundației „United by Music” România la acel festival, a venit special pentru ei și a asistat la un spectacol. 

Mișcarea „United by Music“ folosește puterea muzicii pentru a crea o lume în care nu există prejudecăți, indiferent de tipul de dizabilitate.

În România, Fundația „United by Music“ a fost înființată în luna iunie a anului trecut la inițiativa lui Joris van Wijngaarden, fondatorul „United by Music“ Olanda. Cu o experiență de 12 ani, organizația din Olanda a devenit o agenție de management a muzicienilor cu dizabilități, iar luând în calcul reușitele Fundației „United by Music“ din România după doar un an de la înființare, se pare că mișcarea ia amploare și la noi. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.