SOCIAL 29 iulie 2011

Testări gratuite pentru depistarea Hepatitei C

de Covasna Media | 880 vizualizări
Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor, în cadrul platformei „Împreună pentru viață – Sănătate prin cunoaștere”, MSD România, alături de laboratoarele Bioclinica și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, demarează inițiativa de conștientizare asupra pericolelor îmbolnăvirii cu Virusul Hepatitei C (VHC). Campania este susținută, în premieră în România, de o acțiune amplă de testare gratuită, ce se va

Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor, în cadrul platformei „Împreună pentru viață – Sănătate prin cunoaștere”, MSD România, alături de laboratoarele Bioclinica și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, demarează inițiativa de conștientizare asupra pericolelor îmbolnăvirii cu Virusul Hepatitei C (VHC).

Campania este susținută, în premieră în România, de o acțiune amplă de testare gratuită, ce se va desfășura în laboratorul Bioclinica din B-dul Gen.Grigore Balan Bl.10 sc.D ap.III, în perioada 1 – 6 august.

Campania se adresează întregii populații, indiferent de vârstă sau afecțiuni, dar care prezintă un risc crescut al infectării cu virusul Hepatitei C. Testările vor avea loc în laboratoarele Bioclinica, de luni până vineri, între orele 07:00 și 19:00, precum și sâmbăta de la orele 08:00 la 14:00. Mai multe informații referitoare la centrele de testare precum și un test de factori de risc puteți găsi pe www.impreunapentruviata.ro sau la numărul de telefon 0734 526 233.

Testele vor fi realizate prin prelucrarea sângelui venos și vor arăta dacă pe parcursul vieții persoana a venit în contact cu virsulul Hepatitei C și a dezvoltat anticorpi pentru acestă boală. Sensibilitatea testelor este de 100%, iar pacienții vor primi rezultatele în 48 ore de la testare, în cadrul clinicii unde s-a făcut recoltarea. Dacă rezultatul va fi unul pozitiv, pacienții vor primi consiliere gratuită din partea unor medici specialiști.

„În momentul de față, Hepatita C este o problemă majoră de sănătate publică, care a atins proporții epidemice, la nivel mondial. În România se înregistrează o rată de prevalență medie de 3,23%. O caracteristică majoră a Hepatitei acute C este tendința de a se transforma în boală hepatică cronică, aproximativ 80% dintre bolnavii de Hepatita acută C dezvoltând infecția cronică, în continuare boala putând evolua spre ciroză hepatică, insuficiență hepatică și cancer hepatic. Recent, au fost aprobate de către Food and Drug Association (FDA) în Statele Unite, 2 molecule dintr-o clasă terapeutică nouă -  (boceprevir și telaprevir), Victrelis (boceprevir) fiind recent aprobat și în Europa pentru tratamentul pacienților cu Hepatita C. Aceste noi molecule adăugate terapiei standard actuale au triplat șansele de vindecare ale pacienților cu eșec terapeutic anterior”, spune Prof Dr. Adrian Streinu Cercel, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Sănătății și Director al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

Hepatita cu Virus C - o problemă globală de sănătate publică, nu poate fi prevenită prin vaccinare, iar testarea contribuie la nevoia de a reduce ratele mari ale mortalității.

Virusul hepatic C se transmite în primul rând prin expunerea la sânge infectat, care poate avea loc în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sânge sau produse din sânge, tatuajelor cu ace/tuş contaminate, echipamentului de hemodializă infectat, rănirilor cu obiecte ascuţite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte căi. Aproximativ 10% din persoanele infectate cu Hepatită C nu cunosc modul în care au contactat boala.

În prezent, în România, rata totală a bolnavilor de Hepatita C a ajuns la aproximativ 3,23%, iar conform studiilor, în perioada 2010-2030, se va putea observa o creștere a deceselor provocate de VHC. Numărul celor infectați ar putea fi mai mare, singura modalitate de depistare fiind testarea în clinicile de specialitate. Cele mai dese cazuri de infectare cu VHC au fost descoperite la adulţii cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani.

„În ultima vreme, s-au făcut progrese mari în tratamentele Hepatitei C, a venit vremea când gastroenterologii,  infecționiștii și industria farmaceutică, împreună cu factorii de decizie ai statului, să formeze o rețea competentă și eficientă de diagnostic și tratament, care să vină în sprijinul pacientului. În acest sens, campania de testări gratuite pentru depistarea infecției cu virusul Hepatitei C vine în ajutorul populației cu informații, statistici și mai ales cu acțiuni concrete menite să prevină îmbolnăvirea”, spune Lucian Negreanu, Președinte al Comisiei de Aprobare a Terapiei Antivirale din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Hepatita C se transmite prin expunerea la sânge infectat cu virusul hepatic C. Pentru a evita transmiterea Hepatitei C, ar trebui să vă expuneţi cât mai puţin la următoarele situaţii: nu folosiţi în comun obiecte care pot avea urme de sânge, precum periuţe de dinţi, cleştişoare de unghii, aparate de ras etc. Dacă aveţi tăieturi sau răni deschise, îngrijiţi-le imediat şi bandajaţi-le corespunzător. Dacă vă tăiaţi cu obiecte de uz casnic, precum cuţite sau deschizătoare de conserve, îngrijiţi tăietura şi sterilizaţi instrumentul prin fierbere, înainte de a-l folosi din nou.

Tratamentul Hepatitei cronice C are drept scop eliminarea virusului din sânge. Scopul tratamentului este obţinerea unui răspuns viral susţinut (RVS). Un răspuns viral susţinut are loc atunci când virusul nu mai poate fi detectat în sânge la 6 luni după tratament.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
"PANORAMIX", 16 august 2011
Foarte buna initiativa MSD România, si Bioclinica ,pentru ca cineva se mai gandeste si la cetatenii de rand ! Am fost si eu la BIOCLINICA SF.Gheorghe si am fost testat,respectiv mi-a fost recoltat citeste integral
eugen, 30 iulie 2011
Problema hepatitelor virale este deosebit de importanta pentru fiecare dintre noi , iar hepatita virala C este in prim plan in acest caz , pentru ca inca nu s-a produs un vaccin impotriva ei.(ca in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.