SOCIAL 23 septembrie 2013

Sondaj: Marea majoritate a românilor consideră câinii fără stăpân o problemă serioasă

de Covasna Media | 645 vizualizări

Câinii fără stăpân reprezintă o problemă serioasă în România, consideră majoritatea românilor, care se pronunță și în favoarea unor soluții prin care aceștia să fie luați de pe străzi, relevă un sondaj realizat de Inscop Research și remis luni Agerpres.

Potrivit barometrului citat, 83,8% dintre români consideră câinii fără stăpân o problemă serioasă în România, 11,1% cred că subiectul în discuție nu reflectă o problemă serioasă iar 5% nu știu sau nu vor să își exprime opinia.

Un procent de 91,5% dintre respondenți se pronunță pentru soluții prin care câinii comunitari să fie luați de pe străzi, în timp ce 5% susțin lăsarea acestora în libertate.

Dintre soluțiile indicate, 34,7% dintre români vor sterilizarea și plasarea în adăposturi a câinilor maidanezi, 31,8% cred că trebuie dați spre adopție și, dacă nu sunt adoptați, să fie eutanasiați iar 25% se pronunță pentru eutanasierea lor directă.

Un procent de 2,8% optează pentru sterilizarea câinilor și eliberarea lor ulterioară, 2,2% cer să fie lăsați așa cum sunt acum iar 0,6% sunt pentru o altă soluție, în timp ce 3% nu știu sau nu răspund.

Sondajul relevă diferențe între opțiunile exprimate de populația din mediul rural respectiv din mediul urban pe această temă.

Astfel, în mediul rural, 32,5% dintre respondenți vor sterilizarea și plasarea în adăposturi a câinilor maidanezi, față de 36,5% care indică această soluție în mediul urban. 27,7% dintre respondenții din mediul rural cred că trebuie dați spre adopție și eutanasiați dacă nu sunt adoptați, față de 35,3% care optează pentru această soluție în urban.

30,6% dintre respondenții din mediul rural se pronunță pentru eutanasierea directă a maidanezilor, în timp ce 20,4% optează pentru această soluție în mediul urban.

Potrivit opiniei a 31,6% dintre români, principala cauză a înmulțirii câinilor fără stăpân o constituie lipsa unei legi clare care să reglementeze situația, 30,9% indică lipsa de acțiune a autorităților locale iar 16,6% consideră că de vină sunt acțiunile ONG-urilor care activează în domeniul protecției animalelor. Atitudinea oamenilor care adoptă câini și apoi îi părăsesc este indicată drept cauză a fenomenului de 10,4% dintre respondenți, 6,8% cred că responsabili sunt cei care hrănesc maidanezii, 1,3% menționează alte cauze iar 2,5% nu știu sau nu răspund.

Sondajul citat a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevărul", în perioada 10-17 septembrie 2013. Volumul eșantionului a fost de 1.050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.