SOCIAL 16 noiembrie 2010

Solicitările pentru ajutorul de încălzire au scăzut cu până la 75% la Covasna

de Covasna Media | 638 vizualizări

Din cauza noilor condiţii de acordare a ajutorului de încălzire, foarte multe persoane au pierdut dreptul de a beneficia de scutirea unei părţi din totalul facturii. Noua metodologie şi anexă a legii a redus semnificativ numărul dosarelor aprobate în staţiunea Covasna. Solicitările pentru ajutorul de încălzire pe gaz în anul 2009 au fost în număr de 809, iar anul acesta au scăzut la aproape jumătate, existând numai 416 cereri aprobate. La cererile pentru ajutorul de încălzire pe lemne situaţia este şi mai dramatică. Anul acesta au fost aprobate 264 de solicitări, cu aproape 75% mai puţin decât anul trecut. Din cele 1120 de dosare depuse până acum numai 680 de familii beneficiază de acest ajutor. Metodologia existentă le oferă o a doua şasnsă celor care nu au depus cererea în octombrie deoarece acum din luna din care se depune cererea se primeşte avizul favorabil sau nu.

Interpretarea legii poate fi defectuoasă

Viceprimarul staţiunii Covasna, Thiesz Janos, spune că anexa este concepută în aşa fel încât să reducă numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire chiar şi unde nu este cazul.

„Sunt foarte multe persoane care stau la casă şi au teren mai mare de 1000 mp intravilan dar îl folosesc pentru grădinărit. Faţă de cei care au 2 hectare de teren extravilan este incorect deoarece acela poate obţine mai mult de pe urma acelui pământ. Foarte multe persoane au contestat acest lucru dar legea este lege şi noi o aplicăm fără să discriminăm pe cineva.

Dacă se întâmplă să nu fie chiar corectă faţă de toată lumea îmi pare rău dar asta este situaţia. Cu scopul de a reduce numărul beneficiarilor a fost modificată şi nu prea ai ce comenta pe acest subiect”, a explicat Thiesz.

În luna noiembrie a anului trecut, peste 12.000 de persoane și familii din județul Covasna au primit ajutoare pentru încălzire pe sistemul gazelor naturale, iar numărul beneficiarilor de ajutoare pentru încălzirea pe lemn sau combustibil petrolier a fost de peste 28.000. În acest an numărul acestora va scădea la mai mult de jumătate deoarece chiar dacă nu depăşesc 615 lei/membru de familie nu îndeplinesc alte condiţii necesare.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.