SOCIAL 12 martie 2021

Situația din județul Covasna la capitolul „vaccinare anti-COVID peste rând”

de Covasna Media | 1424 vizualizări

În județul Covasna, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății publicației Recorder, s-au administrat 29 de vaccinuri persoanelor care nu făceau parte din etapa desfășurată la momentul inoculării. Este vorba despre situații în care s-a dorit evitarea aruncării dozelor rămase la final de program, a spus, pentru Observatorul de Covasna, directorul DSP, Ágoston László. Chiar și așa, de la începutul perioadei de vaccinare și până joi, 11 martie, s-au aruncat 54 de doze.  

Informațiile publicate de Recorder arată că cifra cea mai mare a persoanelor care au beneficiat într-o zi de vaccinare anti-COVID în afara etapei în care se încadrează în mod normal într-o zi a fost de 3 și s-a înregistrat la centrul „Sediul Vechi al Direcției de Asistență Socială” din Sfântu Gheorghe, pe data de 22 ianuarie a.c.. Atunci au primit vaccin, potrivit tabelului furnizat de Ministerul Sănătății, persoane încadrate în etapa a III-a. Situația s-a repetat, la același centru, pe 12 februarie a.c.. 

O situație asemănătoare a fost și la centrul de la „Spitalul de recuperare Cardiovasculară”, când două persoane care nu făceau parte din etapa a II-a de vaccinare, ci din a III-a, au beneficiat totuși de vaccin pe data de 24 ianuarie a.c.. 

Așadar, cele mai multe persoane vaccinate de la începutul campaniei de vaccinare, până pe 5 martie 2021, deși nu făceau parte din etapa care se desfășura la momentul respectiv sunt la „Sediul Vechi al Direcției de Asistență Socială” din Sfântu Gheorghe, 9 persoane. Apoi urmează „Sala Polivalentă” din Târgu Secuiesc, cu 8 persoane, „Spitalul de Recuperare Cardiovasculară” din Covasna, 5 persoane, „Spitalul de Urgență din Sfântu Gheorghe”, 5 persoane și, în final, „Spitalul din Târgu Secuiesc” cu 2 persoane.

La nivel național sunt peste 7.000 de persoane care au beneficiat de vaccinare deși nu se încadrau în etapa deschisă la momentul respectiv. 

Cele mai flagrante situații sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Balș“ și la Centrul Militar Casa Armatei din Focșani. La „Balș“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie, când campania de vaccinare începuse abia de câteva zile și în România mai erau zeci de mii de cadre medicale care așteptau vaccinul”, a scris Recorder în materialul care poate fi citit pe site-ul publicației. 

O nouă linie de vaccinare se deschide de luni 

Directorul DSP Covasna ne-a spus și că de luni, 15 martie, se deschide o nouă linie de vaccinare la centrul deschis în incinta Ștrandului Municipal din Sfântu Gheorghe. Acolo trebuia să funcționeze o linie de Astra Zeneca pentru cadrele didactice, însă pentru că nu mai este cerere, s-a suspendat temporar activitatea. Așa că, în paralel, se deschide o linie pentru administrarea vaccinului Moderna. După ce va primi aprobare și pentru administrare de Astra Zeneca la populația din etapa a II-a, nu doar a cadrelor didactice, atunci ambele linii de la Ștrand vor funcționa în paralel, ne-a explicat Ágoston László. 

Datele DSP Covasna de joi, 11 martie, arată că s-au înregistrat 15.216 vaccinări la nivelul județului nostru, dintre care 5.378 sunt persoane care au beneficiat și de rapel. 

La nivel național, până în 10 martie, s-au administrat peste 1,6 milioane de doze de vaccin Pfizer (din 27 decembrie 2020), peste 208.000 de doze de vaccin AstraZeneca (din 15 februarie 2021) și peste 122.000 de doze de vaccin Moderna (din 4 februarie 2021). 

Iulia Drăghici – Taraș

David Leonard Bularca 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.