SOCIAL 17 iulie 2012

Şi absolvenţii fără Bac au dreptul la şomaj

de Covasna Media | 541 vizualizări

Absolvenţii de învăţământ liceal, chiar dacă nu au luat bacalaureatul, în cazul în care nu reuşesc să găsească un loc de muncă, beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi acei tineri care au susţinut cu succes examenul de bacalaureat.

Ei sunt asimilaţi şomerilor şi beneficiază de toate drepturile prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

Toţi tinerii absolvenţi ai promoţiei 2012 se pot înregistra, într-un termen de 60 de zile de la data absolvirii, în evidenţele A.J.O.F.M. Covasna pentru a fi sprijiniţi în căutarea unui loc de muncă şi pentru a beneficia, ulterior, de indemnizaţie de şomaj, prezentând în original şi copie cartea de identitate, certificatul de naştere şi certificatul de absolvire a studiilor, certificatul de căsătorie (dacă este cazul), însoţite de adeverinţa medicală care să ateste că sunt apţi pentru muncă şi de adeverinţa eliberată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice care să ateste că nu realizează venituri.

Nerespectarea acestui termen de 60 de zile duce la pierderea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

De asemenea, aceşti tineri pot participa la programe de formare profesională care să le asigure creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii.

Programele de formare profesională asigură iniţierea, calificarea, recalificarea perfecţionarea şi specializarea persoanelor în cautarea unui loc de muncă.

Accesul la programele de formare profesională se face în urma activităţii de informare şi consiliere profesională sau de mediere.

Absolvenţii înregistraţi, indemnizaţi şi neindemnizaţi, beneficiază gratuit de serviciile de formare profesională.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.