SOCIAL 9 iunie 2022

Sculptură în memoria unui copil ucis de o explozie în 1984, dezvelită la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1005 vizualizări

Primăria Sfântu Gheorghe va dezveli o sculptură în Piaţa Mihai Viteazul din municipiu în memoria unui copil care a murit în anul 1984 în acest loc, în urma unei explozii.

Potrivit sursei citate, sculptura a fost realizată de Sarpatki Zoltan din andezit roşu şi bazalt negru de Bixad, localitatea de baştină a părinţilor copilului, iar iniţiativa realizării acesteia aparţine lui Vary O. Peter, reprezentant al Fundaţiei Harmas.

„Pe 5 iunie 1984, la ora 12:35, la grupul statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe a avut loc o explozie care a ucis un băiat de 12 ani, Vaszi Janoska. Janoska ar fi împlinit 50 de ani în luna octombrie a acestui an, iar Primăria Sfântu Gheorghe a ridicat un monument în memoria sa la locul exploziei. Monumentul va fi dezvelit în acest an”, se arată într-un comunicat de presă, postat pe pagina de internet a Primăriei.

Vary O. Peter a declarat că lucrarea In memoriam Vaszi Janoska va avea un cod QR care va direcţiona vizitatorii către o platformă online, unde vor putea viziona filmul documentar al lui Voros T. Balazs despre explozia din 1984.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat că de-a lungul anilor au existat multe încercări de a afla cine a pus dispozitivul artizanal care a provocat moartea copilului, însă în continuare există semne de întrebare.

„Nu ştim exact ce s-a întâmplat, doar că un băiat nevinovat a murit. De-a lungul deceniilor au existat multe încercări de a afla cine a plantat dispozitivul, cine a fost responsabil pentru moartea unui copil nevinovat. Vaszi Janoska este o victimă a dictaturii comuniste”, a declarat primarul Antal Arpad.

Vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a Foştilor Deţinuţi Politici din Covasna, Puskas Attila, care a încercat să elucideze circumstanţele producerii exploziei, a precizat că familia Vaszi locuia în zona Pieţei Mihai Viteazul, unde copiii obişnuiau să se joace.

„La ora 12.35 a avut loc o explozie în spatele grupului statuar, iar oamenii de încredere ai Securităţii au invadat rapid piaţa (...) Părinţii lui Janoska au murit acum şase ani. Cine a provocat explozia şi de ce, este încă necunoscut, nimeni nu poate fi tras la răspundere”, a declarat Puskas Attila, citat în comunicat.

Sursa foto: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe/Facebook  

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.