SOCIAL 4 octombrie 2017

Săptămâna Prevenirii Criminalității – activitățile continuă

de Covasna Media | 616 vizualizări

Polițiștii continuă seria activităților informativ-prevenive în cadrul campaniei naționale „Săptămâna Prevenirii Criminalității”. Ziua de marți, 3 octombrie 2017, a fost dedicată siguranței în mediul online, mesajul preventiv fiind transmis de oamenii legii către sute de elevi care au participat la sesiunile interactive.

În cadrul ședințelor, polițiștii le-au prezentat elevilor care sunt măsurile de siguranță pe care trebuie să le adopte pentru a nu cădea victime ale hărțuirii pe internet. Mesajul a fost concentrat pe transmiterea unor informații care să determine conștientizarea riscurilor la care se expun tinerii prin accesarea unor jocuri sau aplicații periculoase.

Atitudinea de genul „mie nu mi se poate întâmpla” trebuie exclusă, iar tinerii să acorde o atenție sporită persoanelor cu care intră în contact pe internet. De asemenea, părinții au un rol important în protejarea de prietenii periculoase, mai ales prin relația pe care o dezvoltă cu propriul copil.

Recomandări pentru părinţi

Pentru a vă feri copiii de escrocii care acționează în mediul virtual, se recomandă supravegherea activității celor mici atunci când navighează pe internet. Folosiţi internetul împreună cu copiii, căutaţi împreună cu ei informaţii care să-i intereseze.

Este, de asemenea, o măsură de precauție, aşezarea computerului conectat la internet într-o zonă deschisă, de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi. Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare, ca măsuri suplimentare de supraveghere. Puteți chiar să-i arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă.

Învăţaţi copiii să nu dea niciodată informații/date personale sau poze celor cu care corespondează on-line. Explicaţi-le că nu este bine să stabilească, fără acceptul dumneavoastră, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe internet și discutaţi deschis despre riscurile la care se pot expune.

Încurajaţi-vă copiii să vă spună dacă cineva din mediul on-line îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă. În cazul în care sesizaţi schimbări negative în comportamentul copiilor, discutaţi cu aceştia şi încercaţi să aflaţi cauzele care au generat aceste modificări. Discutaţi cu cadrele didactice şi apelaţi la specialişti care vă pot oferi sprijin în gestionarea situaţiei.

Internetul poate crea dependență! Nu lăsați copiii să petreacă ore în șir în fața ecranului; stabiliți de comun acord un program de utilizare a calculatorului și oferiți-le alternative de petrecere a timpului liber!

Evitați să folosiți dispozitivele electronice ca alternativă la lipsa de disponibilitate de a petrece timp cu copiii dumneavoastră! Internetul nu poate înlocui afecțiunea, conversația și educația pe care le pot oferi numai părinții, în timpul petrecut împreună cu copiii. Dacă acest timp este pierdut, riscurile utilizării greșite a internetului devin din ce în ce mai mari.

Recomandări pentru copii

– Nu oferi persoanelor întâlnite pe internet informaţii personale despre tine sau familia ta;

– Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor; dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise;

– Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe internet, anunţă-ţi părinţii anterior; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt în lumea virtuală;

– Evită să postezi pe internet fotografii care te surprind în ipostaze indecente; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi; în plus, odată ce asemenea fotografii vor fi făcute publice, nu vei mai putea, decât foarte greu, să ștergi din amintirea ta trauma rușinii și umilinței la care ai fost expus.

– Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe internet este adevărat!

– Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri online care fac referire la viața reală și te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur;

– Nu te teme de cei care te amenință pe internet, ca să te determine să faci ceea ce doresc ei. Ei nu au putere asupra ta, ci doar te păcălesc pe tine că ar avea vreo putere și doar dacă-i crezi au putere! În realitate, singurul lor atu este anonimatul. În fața unor adulți responsabili, precum părinții tăi, profesorii sau polițiștii, medicii sau psihologii, agresorul tău se va dovedi mai neajutorat decât tine, pentru că el se știe vinovat. Dacă te amenință că are acces la informații confidențiale ca să îți arate că e bine informat, nu uita că în realitate are acces numai la informații care se găsesc foarte ușor pe internet și nu dovedesc nimic. Nu ezita să anunți un adult în care ai încredere că ești victima unei agresiuni sub orice formă pe internet și vei fi protejat!

– Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.

Compartimentul Relaţii Publice

Agent principal de poliție Tolvaj-Marin Nicoleta

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.