SOCIAL 29 septembrie 2017

Sanitas Covasna: Nemulţumirile ambulanţierilor sunt justificate; plafonarea sporurilor va duce la scăderea semnificativă a veniturilor

de Agerpres | 755 vizualizări

Ambulanţierii se numără printre salariaţii din Sănătate care vor fi cei mai afectaţi de plafonarea sporurilor începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar protestele lor sunt îndreptăţite, a declarat joi, liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Potrivit acestuia, plafonarea sporurilor la 30% va duce automat la scăderea semnificativă a veniturilor.

„Cea mai mare nemulţumire legată de sistemul de salarizare propus de Guvern este plafonarea la 30% a sporurilor acordate de la 1 ianuarie 2018 pe ordonatorul principal de credite, respectiv o parte pe Ministerul Sănătăţii, iar o altă parte pe autorităţile publice locale şi judeţene şi cerem îndreptarea de urgenţă a acestei erori legislative. (...) Această plafonare va duce, inevitabil, la reducerea procentului majorităţii sporurilor actuale, specifice muncilor grele, pentru o mare parte dintre salariaţii din spitalele publice. Dau ca exemplu secţia TBC, unde sporul actual este de sută la sută, secţia Psihiatrie unde sporul mediu este de 75%, tot Sistemul Naţional de Urgenţă - Ambulanţe, UPU şi ATI care beneficiază de un spor mediu de 75%, Blocul Operator şi Serviciul de Medicină Legală între 50 şi 75%. (...) Practic, aici vorbim despre acele secţii unde atragerea şi menţinerea personalului de specialitate s-a făcut prin aceste sporuri care au ridicat nivelul veniturilor, pentru că nu e totuna să lucrezi în secţia de Interne sau să lucrezi la UPU, ATI sau TBC. (...) Conducerile instituţiilor vor fi obligate să se încadreze în acest plafon de 30%, pentru că în lege sunt prevăzute şi sancţiuni împotriva ordonatorilor de credite dacă nu vor respecta aceste prevederi, iar, după simulările noastre, aceste sporuri specifice ar trebui diminuate cu cel puţin jumătate, din start. Deci, noi anticipăm că salariile vor scădea de anul viitor“, a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Neagovici.

El a mai spus că, în cursul zilei de joi, va prezenta nemulţumirile şi revendicările angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă Socială în cadrul Comisiei de Dialog Social ce va avea loc la sediul Prefecturii Covasna din municipiul Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.