SOCIAL 4 octombrie 2012

Romii dau bătăi de cap (şi) la Zagon

de Covasna Media | 682 vizualizări

Cei 1650 de romi din comună nu există oficial pentru că la Recensământ s-au declarat fie români, fie maghiari.

Primarul comunei Zagon, Kis Iosif, este nemulțumit de actuala situație legată de romii comunei, precum și de faptul că polițiștii de aici nu pot face față necesităților impuse de numărul mare al romilor.

Pornind de la faptul că în mod oficial în comună nu există niciun rom, dar de fapt comunitatea romă numără spre 1.650 de persoane, Kis Iosif spune că cele mai multe probleme pornesc de la numărul prea mic de polițiști, comparativ cu necesarul.

„Avem vreo 1650 de romi, dar niciunul declarat. A cui e vina...? Nu cred că e vina primarului, vina vine de undeva de sus, de la influențele care au permis la un moment dat ca romul român să se declare român, iar romul maghiar să se declare maghiar. Păi, nu e bine, pentru că ar trebui să fim sinceri și să ne declarăm toți ce suntem ca etnie: români, maghiari sau romi. Ei bine, faptul că oficial nu avem romi ne crează probleme imense: eu ca primar nu pot accesa niciun fond, nu pot porni niciun program pentru romi, pentru că pe hârtie nu am romi și atunci nu se justifică o astfel de acțiune. Este un dezastru, pentru că această comunitate are nevoie de ajutor, de intervenții, iar eu sunt legat de mâini și picioare, nu am instrumente prin care să ajut”, a explicat Kis Iosif.

Prea puţini poliţişti în comună

Primarul spune că cei peste 1600 de romi crează cele mai multe probleme în comună: scandaluri și furturi în special, iar autoritățile locale, prin faptul că Ajutorul social este distribuit acum prin Poștă, nu mai au nici măcar acest instument financiar prin care-i mai puteau struni înainte. Dincolo de asta, se pare că nici numărul de polițiști nu este satisfăcător: cinci polițiști câți are Zagonul sunt prea puțini pentru a putea face față.

„Eu am spus peste tot că am nevoie de mai mulți polițiști în Zagon, că e cea mai mare comună a județului. La Zagon sunt cinci polițiști iar la Comandău, care e cât o stradă din Zagon ca mărime, să zic așa, sunt trei polițiști. Am mers și la comandantul Poliției Județene, am cerut peste tot, mi s-a spus că mă înțeleg, că am dreptate... și cu dreptatea am rămas”, spune Kis cu supărare.

Kis Iosif a mai arătat că perioada următoare este cea mai grea, pentru că încep să se culeagă roadele pământului, și atunci vor apărea furturile agricole, pentru că vine iarna și apar furturile silvice, dar și pentru că mulți romi, plecați pe la munci sezoniere în străinătate, se întorc acasă pentru sezonul rece.

„Săptămânal vin la Primărie zeci de amenzi – pentru scandaluri și infracțiuni silvice sau la câmp, pentru că astea se întâmplă des... mai ales la sfârșit de săptămână, o ambulanță vine și alta pleacă pentru scandalurile și conflictele dintre romi. Amenzile rămân clar neplătite și nici ce să le luăm n-avem ce... Copiii, caii sau căruțele...? Mă pregătesc pentru invazie din octombrie încolo, că se întorc mulți acasă și ne putem aștepta la alte probleme. Ei bine, de asta este nevoie de mai mulți polițiști, care să cunoască romii zonei, care să le poată ține piept acestora”, a explicat primarul Kis Iosif, exprimându-și speranța că vocea sa va fi auzită acolo unde trebuie și numărul polițiștilor va fi suplimentat la Zagon, astfel încât să se poată ajunge la un control al comunității rome.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.