SOCIAL 17 iunie 2015

Românii din străinătate au trimis mai mulţi bani acasă dacât au investit străinii la noi

de Covasna Media | 806 vizualizări

Românii care lucrează peste graniţă au trimis anul trecut în ţară 4,2 miliarde de euro, adică mai mulţi bani decât au investit străinii la noi.

Cei mai mulţi bani au venit de la românii care lucrează în Italia, cu peste 900 de milioane de euro, deşi în Spania se află cea mai mare comunitate de români din diaspora, informează digi24.ro.

În clasament urmează Germania, SUA şi abia apoi Spania, ţară un şomajul mare a afectat puternic şi comunitatea românească. Din Spania banii care au venit în România nici măcar nu însumează 400 de milioane de euro. Între 2005 și 2010, Spania s-a aflat pe poziția a doua a clasamentului. Schimbarea este pusă pe seama profitului diferit al emigranților români.

Specialiştii BNR spun că anul trecut au venit mai mulţi bani din SUA decât din Spania, deoarece românii care lucrează peste ocean, deși mai puțini la număr, sunt supra-specializați, deci au salarii mai mari față de muncitorii români din Spania. De regulă, lucrătorii din țările mediteraneene precum Spania, Italia, Portugalia sau Grecia sunt mai puțin calificați și au salarii mai mici.

Urmează lucrătorii din Germania, Franța şi Marea Britanie care au un grad de instruire mai înalt şi, în consecinţă, trimit bani ceva mai mulți bani.

Per total, intrările de bani în cursul anului trecut au scăzut cu peste 200 de milioane de euro faţă de 2012.

În 2008, însă, banii trimişi acasă de romanii care lucrau peste graniţă au totalizat 7,8 miliarde de euro.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.