Românii, codaşi la competenţe digitale
Un raport al Comisiei Europene (CE) spune că românii stau de două ori mai prost decât media UE la categoria competenţe digitale. Deşi foarte mulţi români au smartphone-uri, conturi de Facebook şi tablete, cei mai mulţi nu stăpânesc tehnologii mult mai importante pentru ei, necesare pentru a-şi câştiga existenţa. Este vorba de programe precum Excel, Word, Outlook sau PowerPoint.
Problema analfabetismului digital e şi mai gravă, dacă luăm în calcul că România este fruntaşă în Europa la viteza conexiunilor digitale.
CE estimează că aproximativ 40% din angajaţii din România sunt analfabeţi digital. Asta în condiţiile în care analiştii Comisiei estimează că, începând cu 2015, peste 90% din locurile disponibile pe piaţa muncii vor avea ca cerinţă obligatorie cunoştinte de bază privind alfabetizarea digitală.
Avem internet de mare viteză, dar nu are cine profita de el
România deţine în continuare o poziţie fruntaşă când vine vorba de viteza conexiunilor digitale dar, dacă la nivel european doar 20% din populaţie nu a utilizat vreodată internetul, la noi în ţară procentul este dublu (42%), se mai arată în raportul CE. „Acest fapt se reflectă la nivelul forţei de muncă unde, dacă în Europa 39% dintre angajaţi şi potenţialii angajaţi deţin competenţe digitale insuficiente şi doar 14% nu posedă deloc abilităţi digitale, în România 83% din forţa de muncă nu deţine competenţe digitale suficiente, iar 41% sunt analfabeţi digital”, se arată într-un comunicat al ECDL România.