SOCIAL 16 martie 2013

Regionalizarea începe cu sistemul sanitar. Care vor fi principalele măsuri

de Covasna Media | 485 vizualizări

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a anunţat că până pe 15 mai va finaliza toate actele normative pentru a rămâne doar 8 direcţii regionale de sănătate publică şi 8 servicii de ambulanţă. În urma restructurării, ministrul estimează că se vor desfiinţa 3-4.000 de posturi la nivel naţional.

Eugen Nicolăescu a anunţat sâmbătă că se vor face economii de 50 de milioane de euro la bugetul Sănătăţii, 20 de milioane de reorganizarea direcţiilor de sănătate publică, iar alte 30 de milioane din reorganizarea caselor de asigurări de sănătate.

Deocamdată ministrul a dat asigurări că nu vor fi foarte multe disponibilizări, cei mai mulţi dintre ei vor fi transferaţi la alte instituţii din subordinea ministerului, iar medicii cu experienţă vor fi duşi în spitale, acolo unde este cazul. O cotă parte, de „oameni nepregătiţi” vor fi daţi afară.

Prin această reorganizare vor fi opt direcţii de sănătate publică regionale, în subordinea cărora vor fi 42 de oficii, urmând că săptămâna viitoare să fie o eşalonare şi pe casele de asigurări de sănătate.

Tot de săptămâna viitoare vor începe discuţiile cu factorii implicaţi pentru a-şi da acordul pe această reorganizare, iar până la sfârşitul anului vor fi două agenţii importante: Agenţia Naţională de Programe, care va coordona mai atent programele naţionale de sănătate, dar şi o Agenţie de Achiziţii şi Investiţii, care va ţine cont de toate instrumentele medicale care intră pe piaţa din România să fie în ordine.

„Credem că vom putea face o economie la Ministerul Sănătăţii, în bugetul ministerului, de circa 20 de milioane de euro şi cu ce estimăm la nivelul Casei Naţionale 30 de milioane, în total, 50 de milioane de euro care se vor întoarce la Sănătate. Estimăm că vom reduce din birocraţie circa 3-4.000 de posturi”, a declarat Eugen Nicolăescu.

Ce spun oamenii din sistem

„Din totalul fondului naţional de sănătate 0.7% reprezintă costurile de salarii. Eventualele economii sunt insignifiante”, a afirmat Cristian Cloţ, preşedintele sindicatului din Casa de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti.

„Casele judeţene de asigurări să rămână de sine stătătoare, să li se dea autoritatea necesară, iar resursele financiare de la populaţie să rămână la nivel naţional sub incidenţa parlamentară”, a adăugat Dan Pîrnoiu, lider de sindicat Sanitas Sibiu.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.