SOCIAL 30 iulie 2017

Recensământul câinilor din Sfântu Gheorghe se prelungește cu o săptămână

de Covasna Media | 866 vizualizări

Săptămâna trecută erau circa 700 de case inventariate

Acțiunea de inventariere a câinilor aflați în proprietatea locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe, demarată de Primărie la începutul acestei luni, se va prelungi cu încă o săptămână, a declarat viceprimarul Tóth Birtan Csaba.

Acesta a precizat că recensământul a decurs până acum fără probleme, dar, fiind perioada concediilor de odihnă, unele familii nu au fost găsite acasă, prin urmare acțiunea se va prelungi.

„Săptămâna trecută erau cam 700 de case inventariate și cred că încă o săptămână va trebui decalată această acțiune pentru a putea cuprinde tot orașul. Acțiunea a decurs fără probleme, nu au fost cazuri să nu fim primiți sau oamenii să fi refuzat să declare animalele, a decurs cât se poate de normal. (…) După ce se va termina campania vom cunoaște exact datele, câți câini sunt în proprietatea cetățenilor din Sfântu Gheorghe și câți trebuie sterilizați și microcipați. (…) Deci, mai avem nevoie de o săptămână ca să terminăm recensământul”, a declarat viceprimarul Tóth Birtan Csaba.

Potrivit acestuia, sterilizarea câinilor va fi subvenționată din bugetul Consiliului local, conform unei hotărâri adoptate în primăvara acestui an, și va putea fi realizată în două cabinete veterinare care, în urma procesului de achiziție publică a serviciilor, au încheiat contracte cu autoritățile locale. Pe baza acestora, vor putea fi sterilizați 1000 de câini până la sfârșitul acestui an.

Viceprimarul a explicat că scopul acestor măsuri este de a stopa înmulțirea necontrolată a câinilor pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe și implicit a prezenței în spațiile publice a câinilor fără stăpâni, arătând că există o serie de „focare” care generează acest fenomen în zona industrială și Cartierul Orko, locuit de membrii comunității rome.

Proiectul de hotărâre adoptat în luna martie a.c. de Consiliul local municipal prevede obligativitatea sterilizării tuturor femelelor în vârstă de peste 6 luni și masculilor care au împlinit 8 luni, cu excepția exemplarelor cu pedigree, folosite pentru reproducere, a câinilor utilitari, respectiv a celor care însoțesc persoane nevăzătoare sau cu handicap și câinii aflați în dotarea diverselor instituții, cum ar fi Poliția.

Proiectul prevede, totodată, acordarea unei subvenții de 65 de lei pentru sterilizarea masculilor și a 125 de lei pentru sterilizarea femelelor, reprezentând 50% din contravaloarea intervenției, în cazul în care aceasta va fi făcută de către unul dintre medicii veterinari autorizați care au încheiat contract cu municipalitatea.

Documentul stipulează, de asemenea, amenzi cuprinse între 200 și 800 de lei pentru proprietarii care nu se vor conforma prevederilor regulamentului, precum și faptul că adăpostul de câini din Sfântu Gheorghe va prelua gratuit animalele ai căror proprietari refuză sterilizarea.

Regulamentul limitează la două exemplare numărul câinilor aflați în proprietatea persoanelor juridice, stipulează obligativitatea plimbării câinilor cu lesă, ham și botniță în spațiile publice, cu excepția celor sub 6 luni și a celor de talie mica, precum și interdicția ca aceste animale să pătrundă în spațiile de joacă destinate copiilor.

Agerpres

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.