SOCIAL 11 aprilie 2013

Proiect de lege: apelurile false la 112 vor putea fi pedepsite cu amendă sau chiar cu închisoarea

de Covasna Media | 814 vizualizări

Aveţi grijă, când, cum şi mai ales de ce sunaţi la 112. Persoanele care abuzează de numărul unic de urgenţă riscă să ajungă după gratii.

Propunerea îi aparţine unui deputat care vrea astfel să-i convingă pe români să se gândească de două ori înainte să facă o glumă proastă. Iniţiativa vine într-un moment în care 70% dintre apelurile primite zilnic la 112 sunt nejustificate, potrivit autorităţilor.

Anumiţi oameni sună la 112 supăraţi că afară este frig sau că cel mic nu vrea să meargă la culcare. Există şi categoria celor care înjură sau vor să facă o dedicaţie muzicală. Asta fără să realizeze că pe linia de aşteptare poate fi cineva care chiar are nevoie de ajutor şi pentru care câteva secunde pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Anul trecut, potrivit datelor afişate pe site-ul serviciului de telecomunicaţii speciale, aproape 70% din cele peste 18,6 milioane de apeluri primite la numărul 112 au fost nejustificate.

Cele mai multe proveneau de la copii, tineri şi persoane cu probleme psihice, potrivit datelor STS.

Peste 10.000 de români au fost amendaţi cu câte 1.000 de lei, iar dacă proiectul va trece amenda se va dubla.

Operatoarele serviciului 112 primesc zilnic sute de telefoane de la puşti care se plictisesc şi au chef de gulme dar şi de la adulţi care transformă orice neplăcere într-o urgenţă.

De pildă, un tată exasperat a cerut ajutorul autorităţilor pentru că fiul său nu voia să meargă la culcare. Alte persoane au cerut să fie puse în legătură cu diverse instituţii sau persoane publice.

Din nefericire trei sferturi dintre apelurile primite zilnic la 112 sunt fără sens. Problema este că echipajele de urgenţă ajung să se deplaseze la evenimente inexistente timp în care pot rata cazuri cu adevărat grave.

Pentru ca aceste neplăceri să nu mai existe, deputatul Tudor Ciuhodaru a iniţiat un proiect de lege prin care vrea să-i pedepsească aspru pe cei care sună fără motiv la 112. La prima greşeală, ei vor fi amendaţi cu 2.000 de lei. În plus, vor fi nevoiţi să muncească 300 de ore în folosul comunităţii.

"Poate că după ce vor munci şi vor asfalta străzile şi vor curăţa parcurile din România se vor gândi de 2 ori înainte de a suna la 112 degeaba. Eu cred că după prima zi la făcut curat în parc, se vor linişti", a declarat Tudor Ciuhodaru, iniţiatorul proiectului.

Dacă nu se liniştesc şi recidivează ar putea să petreacă după gratii între 6 şi 12 luni.

"E un lucru foarte bun. Noi avem parte de farse: chiar ambulanţa se deplasează şi acolo fie că nu mai răspunde nimeni, fie spun că n-au solicitat salvarea" – Alice Grasu, medic coordonator Serviciul de Ambulanţă Bucureşti.

Problema este că, de cele mai multe ori, autorităţile nu reuşesc să-i identifice pe făptaşi pentru că aceştia sună de pe cartele prepay. Proiectul de lege se află la Camera Deputaţilor şi va fi votat săptămâna viitoare.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.