SOCIAL 8 decembrie 2012

Programul de vizite la spitale va fi prelungit

de Covasna Media | 579 vizualizări

Ministerul Sănătăţii stabileşte reguli noi pentru vizitele la pacienţii internaţi în spitale. Astfel, programul de vizită se prelungeşte până seara la 8 pentru toate unităţile medicale, iar accesul nu va mai fi restricţionat pentru secţiile de terapie intensivă. De asemenea, firmele de pază riscă să piardă contractele, dacă angajaţii lor primesc atenţii de la cei care vor să intre în spital în afara orelor de vizită.

Acum, ministerul Sănătăţii vrea să stabilească un program unic pentru toate unităţile spitaliceşti. Acesta va fi, în cursul săptămânii, de la 4 după amiaza, la ora 8 seara. Sâmbăta şi duminică, orele de vizită sunt de la 10 la 18.

„Știu spitale unde programul de vizită este de două ori pe săptămână, de trei ori pe săptămână, sâmbătă sau duminică vii de două ori pe zi după care nu. Program ca la pușcărie mai mult, decât ca la o instituție în care pacientul trebuie să se simtă normal. Deci contactul pacientului cu familia, cu cei care îl viziteaza îi face bine, nu îi face rău”, a declarat dr. Raed Arafat, ministrul Sănătății.

Conform ordinului dat de minister, un pacient poate fi vizitat de cel mult trei-patru persoane simultan. De asemenea, rudele pacienţilor ar putea avea acces şi la secţia terapie intensivă.

Intrarea vizitatorilor la terapie intensivă nu se va mai face în funcţie de oră. Dacă un bolnav este în stare critică, rudele au voie să-l viziteze indiferent de oră. De asemenea, trebuie să existe un telefon la care pot fi oferite informații.

De luna viitoare, părinţii vor putea să stea permanent lângă copiii internaţi la terapie intensivă. În plus, nici un spital nu va putea percepe taxe pentru vizite. Portarii care cer bani pentru a permite accesul în afara orelor de vizită riscă sancţiuni.

Conducerea spitalului are obligaţia de a instrui personalul de pază, obţinând o declaraţie de la fiecare dintre aceştia, prin care se angajează să nu pretindă sau să primească niciun fel de atenţii în vederea permiterii accesului în afara programului de vizită. În cazul încălcării acestor prevederi, se vor aplica sancţiuni administrative, până la desfacerea contractului de muncă sau a contractului cu firma de pază.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.