SOCIAL 20 octombrie 2016

Problema urșilor analizată și de prefectul județului Covasna

de Observatorul de Covasna | 805 vizualizări

Creşterea numărului atacurilor de urs este o problemă reală în judeţul Covasna, susţine şi prefectul Sebastian Cucu. Potrivit acestuia, Ministerul Mediului ar trebui să ţină cont de specificul fiecărei zone atunci când se dispun cotele de vânătoare, dar şi să permită autorităţilor judeţene să ia măsuri rapide în cazuri cum a fost cel de la Sibiu, când un urs a fost omorât după ce s-a plimbat ore în şir în centrul oraşului.

„Într-adevăr, este o problemă reală, pe care am semnalat-o și noi și văd că și cei de la Consiliul Județean au semnalat-o vizavi de atacurile urșilor din ultimii ani, care, într-adevăr, sunt în creștere și afectează, până la urmă, viața omului. Din această perspectivă trebuie dispuse măsurile necesare. Sigur, Ministerul Mediului este autoritatea competentă în materie să ia măsurile necesare, dar trebuie să analizeze cu atenție și în funcție de specificul fiecărei zone să dispună care sunt măsurile ce trebuiesc luate”, a declarat prefectul joi, într-o conferinţă de presă.

Sebastian Cucu a mai spus că încă din 2014 Prefectura Covasna a propus Ministerului Mediului să prevadă cotele de vânătoare în funcţie de efectivul real al urşilor din judeţ, dar şi să se permită luarea de decizii rapide la nivel judeţean, pentru a evita cazuri cum a fost cel de la Sibiu.

„La momentul acesta nu am făcut demersuri suplimentare, fiindcă așteptăm să se reia procedura la nivelul ministerului. Noi am avut o propunere încă din 2014, când era domnul Popica prefect, prin care am solicitat ca, pe de o parte, cotele acelea să fie raportate la necesarul efectiv de la nivelul unui județ. Pe de altă parte, în situații cum a fost cea de la Sibiu, pe care nu vreau s-o comentez, ca să putem lua decizia cât mai repede, am solicitat o modificare legislativă prin care decizia să fie translatată la nivel județean, fie la nivelul Comitetului județean pentru situații de urgență, fie în altă formulă, astfel încât să se poată acționa foarte rapid”, a spus acesta.

În judeţ, o singură armă tranchilizantă

În ceea ce priveşte dotarea autorităţilor cu arme tranchilizante, prefectul judeţului Covasna a precizat: „Am avut o discuție și cu domnul director de la Mediu și cu domnul inspector șef de la ISU vizavi de cât de pregătiți am fi noi într-o asemenea situație, să vedem dacă există o armă tranchilizantă la nivelul județului pentru o asemenea situație. Am înțeles că la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe există o astfel de armă care se află la TEGA SA, din câte mi-au spus. (...) Și cei de la AJVPS (n.red. Asociaţia Judeţenă a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi) mi-au spus că pot pune la dispoziție prin cei de la ICAS Brașov (Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice) o astfel de armă. Eu am propus să facem demersuri astfel încât să existe mai multe astfel de arme tranchilizante, să le avem dispersate în județ, dar trebuie găsită formula, care instituție să le gestioneze și cum”.

Teme articol: prefectură Mediu ursi atacuri
Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.