SOCIAL 15 septembrie 2017

Precizări importante pentru elevii şi studenţii care beneficiază de pensie de urmaș

de Observatorul de Covasna | 1681 vizualizări

În urma decesului părinților, copiii au dreptul la pensie de urmaş dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de  ani.

La începutul fiecărui an şcolar/universitar   elevii urmaşi  în vârstă de peste 16 ani, au obligaţia să prezinte adeverinţe din care să rezulte că în anul şcolar în curs urmează o formă de învăţământ organizată potrivit legii. Data scadentă de depunere a adeverinţei este de 30 septembrie a fiecărui an, iar adeverinţa va fi eliberată după deschiderea anului şcolar.

Studenţii urmaşi, în vârstă de până la 26 de ani, au obligaţia să prezinte adeverinţe din care să rezulte că în anul universitar în curs urmează o formă de învăţământ superior, organizată potrivit legii. Data scadentă de depunere a adeverinţei este 7 octombrie 2017.

Adeverinţele vor fi depuse în original, însoţite în mod obligatoriu de talonul de pensie.

Cei care urmează o formă de învăţământ într-un alt stat, pe lângă adeverinţa în original, emisă de institutul didactic din ţara respectivă, trebuie prezentată şi o traducere legalizată al  actului respectiv.

În caz de neprezentare a actului doveditor la începutul anului şcolar/universitar despre continuarea studiilor, pensia de urmaş se suspendă de la data de 1 octombrie.

Reluarea în plată a  unei pensii suspendate se face la cerere, cu prezentarea actului doveditor despre înscrierea într-o formă de şcolarizare, organizată potrivit legii. 

În vederea reluării în plată a unei pensii de urmaş suspendate din cauza neprezentării adeverinţei de studii este nevoie de:

- cererea titularului

- adeverinţa despre studii

- copie act identitate  titular

- talon de pensie (urmaş)

În conformitate cu actuala legislaţie de asigurări sociale, elevul/studentul urmaş se poate  încadra  în muncă, fără a pierde pensia de urmaş.

În evidenţa Casei Judeţene de Pensii Covasna avem un număr de 2620  elevi/studenţi care primesc pensie de urmaş în urma decesului unuia sau al ambilor părinţi.

Köllő Piroska,

Comp. relaţii publice - Casa Judeţeană de Pensii Covasna

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.