SOCIAL 14 mai 2018

Piața din Simeria va dispărea peste un an

de Observatorul de Covasna | 1937 vizualizări

Comercianții și locuitorii cartierului s-au raliat într-o strângere de semnături împotriva desființării

Comercianții din piața mică aflată în cartierul Simeria al municipiului Sfântu Gheorghe au demarat în urmă cu aproximativ o săptămână o campanie de strângere de semnături pentru a determina autoritățile locale să nu desființeze această piață. Până în prezent, aceștia au reușit să adune aproximativ 1.000 de semnături din partea locuitorilor din zonă. În ciuda acestor eforturi, autoritățile locale susțin faptul că pentru dezvoltarea orașului este nevoie de un proiect de reamenajare a spațiului respectiv.

Ideea autorităților locale de a iniția un proiect de reamenajare a spațiului pe care în prezent se află piața mică din cartierul Simeria a stârnit reacții vehemente din partea locuitorilor din orașul Sfântu Gheorghe.

Potrivit comercianților din zonă, în aproximativ o săptămână, în jur de 1.000 de persoane și-au arătat susținerea pentru ca această piață să nu fie desființată.

„Am investit banii și timpul aici”

„Strângem semnături ca piața să nu fie desființată, sunt deja aproape 1.000 de semnături, am început să strângem semnături de vreo săptămână. Am investit 15 ani de zile, am investit aici banii, timpul și tot”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, Zoltáni Barna, unul din comercianții din piață.

Contractul de concesiune în ce privește spațiul unde este amplasată piața mică din Simeria, pe care TEGA îl avea cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, s-a terminat pe data de 31 martie, spațiul revenind primăriei. Astfel, comercianții nu mai beneficiază de anumite facilități precum, toaletă, gunoi etc. pe care TEGA le asigura pe durata contractului.

„Actele sunt predate de aproape 2 luni și primăria nu ne-a făcut contract încă”

„Până acum piața a aparținut de TEGA, iar acum piața s-a predat înapoi primăriei. Sunt zvonuri că se vrea aici parcare, vine alt zvon de la lume că se vrea un supermarket aici, dar oamenii din împrejurimi sunt supărați că aici nu trebuie niciun fel de supermarket, aici le trebuie piața. Pentru că piața e cu produse proaspete, piața e piața, magazinele mari sunt altceva. Toată lumea este foarte supărată aici. Noi am investit foarte mult aici, acum 5 ani când am construit buticul, am primit avizul de construcție de la primărie și am plătit 1.800 de lei pentru el. Și acum să demolăm să plecăm de aici? Nu-mi convine”, ne-a declarat revoltată, vânzătoarea din piață, dar și inițiatoarea campaniei de strângere a semnăturilor, Zoltáni Enikő.

„Primăria încă nu ne-a făcut contract, deja  de aproape de 2 luni am predat actele. Nimeni nu e de acord cu desființarea. A venit TEGA și ne-a luat toaleta, că aparținea de TEGA, pe urmă fiica mea s-a dus la TEGA să facă un contract. Domnul director a spus că aduce toaleta înapoi și îi face un preț convenabil. Trebuie să plătim 1.200 de lei pe lună pentru toaletă. Vă dați seama? 1.200 de lei? Producătorii de aici au plecat la piața mare, pentru că s-au supărat că nu ne face nici contract primăria, nici nimic. Pe noi nu ne-a înștiințat nimeni înainte, TEGA nu ne-a spus înainte domne’, noi predăm primăriei, peste o lună de zile am predat, aveți grijă. Doar ne-am trezit așa. Toate actele sunt predate la primărie(…)Imediat după ce ne-a expirat contractul cu TEGA, primăria trebuia să ne facă contract.  A trecut o lună jumătate și noi încă nu știm nimic. Ni s-a tăiat și lumina, a trebuit să umblăm noi, să mergem, ca privați, și nu ne convine, am făcut contract ca privați pentru lumină. Avem frigidere, avem ouă, lumea este foarte mulțumită aici. O să strângem semnături până când se rezolvă ceva”, a mai adăugat aceasta.

Peste un an autoritățile vor începe reamenajarea spațiului din zona pieței

De cealaltă parte, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba a declarat faptul că li se va prelungi contractul, atât comercianților, cât și producătorilor din zonă, pe o perioadă de un an de zile, după care se va face un proiect de reamenajare a spațiului, ce va include și parcarea de vis-a-vis, însă nu se știe încă exact ce va cuprinde acest proiect de reamenajare. Acesta subliniază faptul că proiectul se face în folosul comunității, pentru dezvoltarea orașului.

„Deocamdată ei sunt acolo fără contract, este o problemă formală, proiectul de hotărâre nu a intrat  în ședință de consiliu, dar vor avea contractele prelungite pe un an de zile. O să facem un proiect de reamenajare a acestui spațiu inclusiv cu parcarea de vis-a-vis. Locuri comerciale sunt destule, sunt două centre comerciale cu mai multe magazine acolo. În zonă este nevoie de teren pentru a dezvolta această zonă în folosul locatorilor”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Tot acesta a mai precizat faptul că se va găsi o soluție de rezolvare pentru producătorii din piață, după ce contractul prelungit pe un an de zile va expira.

„Producătorii vor fi cei ce vor primi o rezolvare permanentă. Pentru aceștia se va găsi o modalitate, acolo în cartier, de rezolvare a problemei, vor fi mese în altă parte, fără să fie piață”, ne-a spus Tóth-Birtan Csaba.

Uite autorizația, nu e autorizația…

Pe lângă faptul că sunt revoltați, comercianții din piață se declară, de asemenea, și foarte nedumeriți de faptul că, deși, spun ei, în urmă cu 5 ani au primit autorizație de construcție, iar acum se propune ca spațiul să fie reamenajat.

„Nu trebuia să ne dea autorizație acum 5 ani, dacă acum vor să demoleze, că nu este o investiție mică. Degeaba mă duc în Ciucului, dacă eu am clienți în zonă. Să ne dea un alt loc în zonă atunci, dacă ei vor să facă altceva aici”, ne-a spus  și Szórádi Ilona, una din vânzătoarele din piață.

Pe de altă, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe afirmă faptul că primăria nu a emis niciodată astfel de autorizații de construcție pentru comercianții din piață.

„Ei au avut un contract pe o perioadă determinată. Ei niciodată nu au avut autorizație de construire, autorizație de construire a avut TEGA. Acum TEGA nu mai are nimic în comun cu această piață, a fost preluată de primărie”, ne-a declarat Tóth-Birtan Csaba.

Desființarea pieței din Simeria, un dezavantaj pentru pensionarii din cartier

Un alt argument pe care îl aduc comercianții din piața respectivă pentru ca aceasta să nu fie desființată este faptul că în zonă locuiesc foarte mulți pensionari și le-ar fi destul de greu să se deplaseze la o altă piață, mai îndepărtată doar pentru a cumpăra câteva legume.

„Semnăturile vrem să le predăm la primărie și ne înscriem la audiență, să vadă și dânșii că și noi vrem să se păstreze piața, dar vrea și populația din cartierul acesta. Este un cartier cu mulți pensionari, zilnic nu au cum să meargă jos, la piața centrală pentru o frunză, pentru una alta. În plus și noi vrem, am investit bani”, ne-a spus o altă vânzătoare, Dombora Hajnal.

Cum comentează viceprimarul Toth Csaba inițiativa strângerii de semnături

Tóth-Birtan Csaba este de părere că dacă totul s-ar rezuma la câteva semnături și s-ar rezolva totul cu ajutorul acestora, atunci primăriile ar rămâne „fără obiectul muncii”.

„Acolo este un loc public, nu a fost piață în adevăratul sens al cuvântului, erau 2 producători și câteva buticuri. Semnături se pot strânge pentru tot, dacă e vorba de semnături atunci într-un oraș, primăria este chiar fără obiectul muncii, nu poate să dezvolte orașul pentru că trebuie să rămână așa cum a fost”, a mai adăugat viceprimarul municipiului Sfântu Gheroghe.

În ultimă instanță, comercianții cer să fie despăgubiți

În cazul în care piața se va desființa, comercianții cer primăriei  despăgubiri pentru tot ce au investit acolo în acești ani.

„În orice oraș, sunt în fiecare cartier piețe, oriunde te duci în țară, în fiecare cartier este o piață. De ce să demoleze piața de aici? Dacă trebuie să demolăm buticurile, atunci să ne despăgubească primăria. Așa ușor nu demolăm și nu plecăm pentru că o grămadă de bani sunt investiți” ne-a mai spus Zoltáni Enikő.

În ciuda faptului că autoritățile locale au hotărât deja că se va face un proiect de reamenajare a spațiului în care  acum este amplasată piața, comercianții din zonă speră în continuare să adune cât mai multe semnături cu ajutorul cărora să împiedice desființarea acesteia și să își poată desfășura în continuare activitatea acolo, la fel ca și până acum.

Geanina Lupșa

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.