SOCIAL 2 martie 2018

Peste zece consumatori de droguri consiliaţi anul trecut de Centrul Antidrog

de Agerpres | 759 vizualizări

Un număr de 11 persoane, consumatoare de droguri şi substanţe psihoactive, s-au aflat anul trecut în asistenţa Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, a declarat joi coordonatoarea instituţiei, Liliana Lazea.

Potrivit acesteia, majoritatea persoanelor asistate au fost bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 42 de ani şi au fost deferiţi Centrului Antidrog de către DIICOT.

„În prezent nu avem nicio persoană în asistenţă, dar anul trecut am avut 11 persoane consumatoare dependente, în general de cannabis, etnobotanice, ecstasy, am avut cam toate categoriile. (...) Majoritatea au fost trimişi de DIICOT, bineînţeles, după ce au fost prinşi în flagrant, fie li s-a deschis dosar penal (...) dar, deşi nu erau obligaţi, au rămas în asistenţa noastră. (...) Majoritatea au declarat că au intrat în cerc în primul rând din curiozitate, dar şi pentru că au fost traşi de prieteni. (...) Am avut două cazuri de consum de etnobotanice, un tânăr din judeţul Covasna şi unul din afara acestuia, asupra cărora efectele au fost devastatoare, erau efectiv în stare de sevraj, sub tratament, nu mai erau coerenţi, nu mai puteau vorbi, uitau, povesteau acelaşi lucruri, iar şi iar. (...) În general, în judeţul nostru, drogurile şi substanţele psihoactive se consumă în cercuri private, la petreceri, în grupuri“, a declarat Liliana Lazea.

Potrivit acesteia, consumatorii provin din diverse medii sociale, din familii destrămate, dar şi din familii cu poziţie socială sau situaţie materială bună.

Liliana Lazea a mai spus că anul trecut a fost un caz în care unul dintre părinţi a cerut ajutorul Centrului Antidrog pentru consilierea fiului.

„Am avut un caz, o mamă plecată la muncă în străinătate (...) care, revenind acasă, a realizat că ceva nu este în regulă cu copilul ei, comportamentul acestuia i-a dat de gândit, şi l-a adus la noi, dar nu l-am putut ajuta pentru că băiatul era major, a negat că este consumator şi a refuzat ajutorul nostru“, a mai spus acesta.

Un studiu privind prevalenţa consumului de droguri în rândul populaţiei şcolare din judeţul Covasna, realizat anul trecut, a revelat că 9,1% dintre elevi au declarat că au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri ilicite, respectiv canabis/ haşiş, ecstasy, cocaină/crack, amfetamine, LSD sau alte halucinogene, ciuperci halucinogene, heroină, ketamină, NSP, sedative şi/sau tranchilizante, inhalanţi sau steroizi anabolizanţi, în timp ce 6,1% au declarat un astfel de consum în ultimul an, iar 2,1% în ultima lună.

Lazea a subliniat că studiul a relevat niveluri mai mari ale consumului în rândul băieţilor, cu predilecţie din clasele a XI-a.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.