SOCIAL 25 iulie 2017

Peste 600 de copii neimunizaţi împotriva rujeolei în judeţul Covasna

de Agerpres | 1311 vizualizări

Se vor constitui şapte centre de vaccinare

Autorităţile covăsnene au identificat peste 600 de copii, în special din mediul rural, neimunizaţi împotriva rujeolei, iar în perioada următoare vor constitui şapte centre de vaccinare în judeţ.

Medicul epidemiolog Santa Ferenc, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Covasna, a declarat că gradul de vaccinare împotriva rujeolei în rândul copiilor de un an este de 98% în mediul urban şi de 87% în mediul rural, însă la vârsta de cinci ani aceste cote sunt în scădere, multor copii nefiindu-le administrate dozele repetitive.

„În ce priveşte judeţul nostru, noi am stat mereu bine cu vaccinările, dar în ultimii ani şi la noi a apărut acest fenomen de evitare a vaccinării de unele persoane. În orice caz, acoperirea vaccinării la 12 luni în mediul urban este de 98%, ceea ce e foarte bine, dar în rural avem însă 87%. Se ştie că sub 95% sunt create condiţii pentru a porni o epidemie, chiar dacă asta va decurge încet. La cinci ani avem sub 95%, mai exact în urban avem 89%, iar în rural 88%. Aici avem deficienţe la al doilea vaccin care ar trebui recuperat”, a precizat Santa Ferenc.

Potrivit acestuia, în perioada următoare vor fi constituite şapte centre de vaccinare în mai multe localităţi din judeţ, unde a fost identificat un număr mare de copii neimunizaţi, în special în comunităţile de romi.

„Cam 605 cazuri concrete avem în evidenţă, copii pe care ar trebui să îi vaccinăm. (…) Se vor face centre de vaccinare în zonele unde sunt probleme mai mari. Am identificat şapte puncte, la Sfântu Gheorghe – cartierul Orko, la Hăghig, Boroşneu Mare, Vâlcele, Zagon, Zăbala şi Valea Crişului unde vom vaccina, dacă reuşim, 412 din cei 605 copii. Ceilalţi sunt răspândiţi la vreo 90 de medici de familie, cărora le vom cere să recupereze cât mai mult. Aici am introdus şi copiii care încă nu au fost vaccinaţi, între 9 şi 11 luni. Lucrez de mult timp în epidemiologie, iar din experienţa mea, dacă mergem acolo acţiunea va da rezultate şi dacă cei nevaccinaţi vin atunci vom putea închide puţin drumul acestei epidemii care a apărut anul trecut în ţară, iar în urmă cu aproape două luni şi în judeţul Covasna”, a mai spus reprezentantul DSP.

Santa Ferenc a concluzionat că părinţii care nu îşi vaccinează copiii, „din necunoaştere” sau „din anumite convingeri”, se fac responsabili pentru răspândirea bolii.

„Rujeola este cea mai infecţioasă boală care circulă în România şi în zona noastră. Cel mai uşor se transmite, este mai tare decât gripa în acest sens. Din 1.000 de persoane îmbolnăvite una moare, este dovedit de statistici de ani de zile. Vaccinarea este gratuită, Guvernul alocă bani în acest scop, deci posibilităţi sunt pentru vaccinare, deşi, e adevărat că au fost mici lipsuri de vaccin pe perioade scurte, dar putea fi recuperat”, a mai spus acesta.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.