SOCIAL 10 ianuarie 2019

Peste 280 de infracţiuni din sfera violenţei domestice înregistrate anul trecut

de Agerpres | 725 vizualizări

Peste 280 de infracţiuni din sfera violenţei domestice au fost înregistrate anul trecut în judeţul Covasna, la solicitarea victimelor fiind emise de către instanţele judecătoreşti 35 de ordine de protecţie, relevă un raport al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna.

„În primele 11 luni ale anului trecut, la nivelul judeţului Covasna, au fost sesizate 285 de infracţiuni din sfera violenţei domestice, 49,1% în mediul urban şi 50,9 % în rural. Un procent de 42,2% dintre acestea reprezintă fapte de lovire sau alte violenţe, iar abandonul de familie reprezintă 44,5% din totalul faptelor din această sferă. Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracţiuni s-au comis la domiciliul subiecţilor, respectiv 91,5% din totalul infracţiunilor”, a precizat miercuri, purtătorul de cuvânt al IJP Covasna, Nicoleta Tolvaj Marin.

Potrivit sursei citate, în perioada menţionată, au fost emise de către instanţele judecătoreşti 35 de ordine de protecţie, toate la solicitarea victimelor.

Totodată, au fost înregistrate 22 de cazuri de încălcare a ordinelor de protecţie, situaţii în care poliţiştii au întocmit dosare de cercetare penală.

De asemenea, în baza prevederilor legale intrate în vigoare la finele anului trecut, poliţiştii au dispus emiterea ordinului de protecţie provizoriu într-un caz în care au constatat că viaţa victimei se afla în pericol.

„Din data de 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu valabil 5 zile. Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică”, a precizat Nicoleta Tolvaj Marin.

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.