Persoanele cu dizabilități, din nou în lumina reflectoarelor
Premiul mare este o excursie de zece zile în Olanda și înregistrare profesională la studio
A doua ediție a concursul unic de talente muzicale dedicat doar persoanelor cu dizabilități își va desemna la începutul lunii viitoare marii câștigători. Evenimentul va avea loc în sala de spectacole a Colegiului Székely Mikó, pe 7 martie, de la ora 15:00. Totodată, etapa de preselecție e încă în desfășurare. Câțiva dintre concurenți au trecut deja de acest „hop” la preselecțiile din Cluj-Napoca, iar săptămâna viitoare va avea loc cea de-a doua audiție, de data aceasta la Sfântu Gheorghe. Sunt așteptați la marea finală toți cei care vor să încurajeze participanții și să trăiască alături de ei poate cele mai frumoase momente ale vieții.
Faptul că talentul nu cunoaște dizabilitate va fi demonstrat și anul acesta la Sfântu Gheorghe. În acest scop, fundația „United by Music” România a lansat în luna octombrie a anului trecut cea de-a doua ediție a concursului de talente muzicale dedicat persoanelor cu dizabilități. Deși inițial se dorea organizarea preselectiilor în cinci județe, din cauză că numărul participanților înscriși nu a fost atât de mare, s-a decis să se facă audiții doar la Cluj și la Sfântu Gheorghe.
Din toată țara s-au înscris doar 26 de concurenți
La această ediție, etapa de înscrieri a fost prelungită și a durat aproximativ patru luni pentru ca informațiile despre concursul unic în România să ajungă la cât mai multe persoane. Chiar și așa, doar 26 de tineri cu dizabilități din diferite colțuri ale țării și-au făcut curaj să își încerce norocul, dovadă a faptului că unele persoane din această categorie socială încă ezită să părăsească zona de confort, iar astfel de cele mai multe ori „comorile” rămân ascunse între patru pereți.
„În general ne-am așteptat că vor fi mult mai mulți, dar și acest număr este un număr care arată că este un interes din partea persoanelor cu dizabilități și a familiilor. De obicei aceste familii nu sunt prea deschise și e un pic mai dificil pentru că aici trebuie să te arăți, să ieși în lume. Ei sunt izolați de cele mai multe ori, le este frică și asta este una dintre cele mai mari probleme ale familiilor unde sunt persoane cu dizabilități. Sunt retrași. E adevărat că ne-am așteptat să fie mai mulți, dar după ce am văzut lista și participanții care au venit la Cluj spre exemplu, am văzut cât de talentați sunt”, ne-a spus vicepreședintele fundației „United by Music”, Péter Makkai.
Acesta a mai adăugat că ar fi de responsabilitatea celor care lucrează cu aceste persoane să le insufle încrederea în ei și să le ofere acel impuls de care au nevoie pentru a depăși granițele fricii și a nesiguranței.
La Cluj au fost selectați opt concurenți
Așadar, o parte dintre cei care au îndrăznit să își arate talentul și celor din jur, au trecut deja de etapa de audiții de la Cluj care a avut loc pe 14 februarie. Dintre cei zece tineri din județele Cluj, Sibiu, Mureș și Sălaj care s-au prezentat, opt au trecut mai departe și s-au calificat pentru finala de la Sfântu Gheorghe.
Managerul de proiect, Orosz Anna, ne-a spus că la Cluj s-au prezentat candidați foarte talentați, care cu siguranță vor ridica nivelul concursului. Majoritatea tinerilor provin de la școala pentru nevăzători și sunt vocaliști, însă au fost printre ei și candidați care au cântat la orgă electrică sau la chitară.
Ultimele preselecții, pe 29 februarie, la Sfântu Gheorghe
La cea de-a doua preselecție care va avea loc la Sfântu Gheorghe, pe 29 februarie, de la 16:00, la Casa Írisz, vor veni ceilalți 16 concurenți din județele Covasna, Harghita și Brașov. Doi dintre aceștia sunt din reședința de județ.
Juriul va decide câţi dintre cei 16 concurenți vor merge în marea finală, iar evenimentul va culmina cu concertul trupei The Lads de la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe.
Finala „X Factor-ului” persoanelor cu dizabilități – pe 7 martie la Sfântu Gheorghe
Pe 7 martie, în sala de spectacole a Colegiului Székely Mikó, finaliștii vor intra cu adevărat în febra concursului. Premiul mare este o excursie de 10 zile în Olanda și o înregistrare profesională la studioul Popas Production.
„Pot să vă spun că noi încercăm să organizăm o finală cât se poate de spectaculoasă și sunt convins că cei care vor veni vor avea parte de o experiență de neuitat”, a mai spus Péter Makkai.
Odată cu lansarea celei de-a doua ediții, organizatorii au făcut un apel și către sponsorii care ar dori să ofere o mână de ajutor și să contribuie la acest proiect. În acest sens, managerul de proiect, Orosz Anna, spune că oamenii au fost deschiși și s-au implicat. Un magazin de instrumente muzicale din Sfântu Gheorghe s-a oferit să asigure sonorizarea și luminile la marea finală. Și un lanț de magazine din reședința de a donat o sumă consistentă pentru acest eveniment, spun organizatorii. Acestor sponsori li s-au adăugat și alte firme care au contribuit cu sume de bani pentru buna desfășurare a evenimentului.
Concursul de talente – o șansă infinită de integrare
Deși este abia la a doua ediție, concursul de talente a reușit să schimbe în bine soarta mai multor oameni, atât a celor care au participat la competiție, cât și a celor care i-au privit și s-au lăsat inspirați de ei.
Anul trecut un număr de 37 de persoane cu dizabilități din trei județe au aplicat, dintre care 19 au fost selectate pentru a participa la finală. Patru persoane care s-au clasificat pe primele locuri, au mers într-o excursie în Olanda. Vocaliștii au concertat în fața a sute de persoane și au avut parte de educație muzicală de la cei mai buni mentori.
Una dintre finalistele de anul trecut, Nyikó Anetta, ne-a spus cu ocazia unui interviu că a fost încântată să vadă că persoanele talentate cu dizabilități încearcă să depășească orice bariere și să prezinte lumii întregi harul cu care au fost înzestrate.
„Aveam emoții mari la finală pentru că am fost fericită, nici nu pot să exprim în cuvinte. M-am bucurat mult să văd că sunt atâția oameni cu dizabilități care au astfel de talente. Unii cântau cu vocea foarte frumos, alții știau să cânte la instrumente. Mi-a plăcut să văd că nu stau în case și totuși ies în lume și demonstrează că nu le este frică de judecata celor din jur”, ne-a spus finalista.
Și pentru finalista Beatrice Borzoș concursul de talente de anul trecut a fost o un moment de cotitură în viață. Pianista nevăzătoare a cucerit publicul cu vocea sa, iar victoria a fost una dintre cele mai mari reușite din viața ei, ne-a spus tânăra.
„Când am plecat de acasă la finală am plecat cu gândul că indiferent de orice va fi este important că voi participa, dar nu mă așteptam să câștig. Când mi-am auzit numele am avut emoții mari, dar eram și foarte fericită. Am ales pentru finală melodia „Irish Blessing” pentru că mie în place să cânt în general muzică creștină și asta mi s-a părut o melodie frumoasă. Am cunoscut oameni noi la concurs și sper că o să ținem legătura”, ne-a spus pianista cu ocazia unui interviu.
Totodată, zece dintre finaliști au format trupa Music Mania. Ei participă lunar la workshop-uri susținute de profesioniștii care îi îndrumă în cariera lor muzicală.
Mișcarea „United by Music” folosește puterea muzicii pentru a crea o lume în care nu există prejudecăți, indiferent de tipul de dizabilitate. Fundația cu același nume a fost înființată la inițiativa lui Joris van Wijngaarden, fondatorul „United by Music“ Olanda. Cu o experiență de 12 ani, organizația din Olanda a devenit o agenție de management a muzicienilor cu dizabilități.
Fundația Creștină Diakónia și Casa Iris din Sfântu Gheorghe, conduse de preotul Péter Makkai sunt cei mai importanți parteneri strategici ai Mișcării „United by Music“ România.
Cei care vor să se lase inspirați de curajul, pozitivitatea și zâmbetele acestor persoane talentate și care vor să îi ajute să se simtă ca niște adevărate vedete, sunt așteptați la finala de sâmbătă, 7 martie, în sala de spectacole a Colegiului Székely Mikó.