SOCIAL 8 februarie 2019

PCM Covasna: Comunitatea maghiară are dreptul la o facultate în limba maternă în cadrul UMFST Târgu Mureş

de Agerpres | 1984 vizualizări

Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna consideră că înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş este o doleanţă firească a comunităţii maghiare din Transilvania şi, prin urmare, susţine această cerere.

„De mult se cere formarea unei facultăţi de medicină în limba maghiară în cadrul acestei universităţi, în prezent există doar o secţie. (...) Ultima lovitură pe care a primit-o învăţământul în limba maghiară a fost vestea că în acest an se formează o facultate cu predare în limba engleză în cadrul acestei universităţi, deci, ceea ce nu se poate în limba maghiară se poate în limba engleză. (...) Considerăm că este foarte importantă pentru noi, pentru comunitatea maghiară din Transilvania, existenţa acestei facultăţi cu predare în limba maghiară. A fost ideea ca Universitatea Sapientia (finanţată de Guvernul Ungariei - n.r) să preia studenţii de la secţia de medicină în limba maghiară, dar nu cred că ăsta e drumul, deoarece şi noi suntem contribuabili, trăim în România, plătim impozitele în România şi avem şi noi dreptul la această instituţie. Dorim să fie o facultate a statului român”, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Petho Istvan, unul dintre liderii PCM Covasna.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Costin Cristea, 11 februarie 2019
Dacă acum există o secție română și una maghiară, de ce nu e bine? Unde s-a mai văzut ca într-un orășel ca Tg,MS să fie susținute de bugetul statului două facultăți de același fel? citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.