SOCIAL 9 noiembrie 2014

Paradox: importurile de alimente cresc, într-un an agricol bun

de Covasna Media | 602 vizualizări

Piața agro-alimentară este invadată de produse din import. Cele mai multe provin din statele UE, în creștere masivă, mai ales în ultimele luni, din cauza embargoului rusesc. Insolvența sau chiar falimentul producătorilor români este iminent.

În ciuda faptului că am avut un an agricol bun, importăm mai multe produse agroalimentare decât reuşim să trimitem la export. Dacă ne raportăm pe grupe de produse, procentajul acestei categorii este identic (7,5%), însă volumul importurilor de „produse agroalimentare, băuturi și tutun“ este cu 11% mai mare decât cel al exporturilor. În primele șapte luni, importurile de produse agroa­limentare s-au ridicat la 2,52 miliarde euro, în timp ce exporturile la doar 2,27 de miliarde euro. Diferența dintre importuri și exporturi se poate observa cu ușurință fără a avea nevoie de datele statistice, scrie Money.ro. Pe rafturile marilor magazine, găsim roșii, mere și multe alte alimente din alte țări, chiar dacă legumele și fructele românești nu mai merg nici măcar la export. Specialiştii din industrie susţin că acest lucru se întâmplă din mai multe motive. Unul dintre ele este embargoul rusesc, care a dus la o avalanșă de produse importate. La acesta se adaugă, fiscalitatea ridicată, în principal TVA de 24%, și, așa cum susțin producătorii români, nivelul mult mai redus al subvențiilor acordate de UE în comparație cu ajutoarele acordate fermierilor din alte state membre.

Fiscalitatea mare duce şi la o evaziune pe măsură, care, în cazul alimentelor, se ridică la 40%, potrivit lui Dragoș Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Importuri masive de legume

Cea mai mare creştere a importurilor, s-a înregistrat în cazul legumelor. În primele șapte luni din acest an, România a importat legume în valoare de 158 de milioane de euro, cu 23% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2013, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, transmise la solicitarea Capital. În ceea ce priveşte exporturile, acestea au mers bine în cazul roşiilor şi castraveţilor, dar numai până la jumătatea lunii august.

Aurel Tănase, directorul gene­ral al Organizaţiei Interprofesiona­le Naţionale Prodcom Le­gu­me-Fructe din România, susține că lanţurile de magazine au încurajat importurile, astfel că agricultorii români au avut mari probleme cu valorificarea producţiei. Partea bună pentru consumatori este că, datorită stocurilor, legumele nu se vor scumpi. Potrivit lui Tănase, există suficientă producţie autohtonă de ceapă, rădăcinoase, cartofi, mere, dar sunt şi numeroase produse livrate din Uniunea Europeană.

Deficit de carne

Potrivit datelor INS, în primele șapte luni din acest an, în România s-au importat 180.000 de tone de carne, din care cea mai mare parte (80.000 tone) carne de porc.

Importăm cel mai mult carne de porc deoarece nu avem suficientă producţie, iar în acelaşi timp piaţa europeană trimite mai multe produse către România, din cauza embargoului rusesc. Preţul cărnii de porc românesc este acelaşi cu cel din import, dar problema majoră este faptul că producătorii români nu pot ieşi pe alte pieţe. „Dacă un român vrea să exporte produse procesate din carne de porc, trebuie să achiziţioneze materia primă din import sau de la singura unitate autorizată din România. Pe lângă aceste probleme ne mai confruntăm şi cu pierderea exporturilor de animale vii precum oi şi vaci către Egipt, din cauza bolii limbii albastre“, spune Ştefan Pădure, preşe­dintele Asociației pentru Pro­movarea Alimentului Românesc.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.