SOCIAL 21 ianuarie 2011

Numărul infecţiilor respiratorii acute continuă să rămână în limite normale

de Covasna Media | 526 vizualizări
Conform datelor raportate prin Sistemul de supraveghere a infecţiilor acute respiratorii şi a gripei, la nivel naţional se înregistrează o creştere a cazurilor de îmbolnăvire prin infecţii respiratorii şi gripă, însă acestea sunt cazuri sporadice de îmbolnăvire, fără a se acumula în focare epidemice. Până la aceasta dată, la nivel naţional au fost confirmate un număr de 16 cazuri de gripă, din care 13 cazuri cu tulpină A/H1N1

Conform datelor raportate prin Sistemul de supraveghere a infecţiilor acute respiratorii şi a gripei, la nivel naţional se înregistrează o creştere a cazurilor de îmbolnăvire prin infecţii respiratorii şi gripă, însă acestea sunt cazuri sporadice de îmbolnăvire, fără a se acumula în focare epidemice.

Până la aceasta dată, la nivel naţional au fost confirmate un număr de 16 cazuri de gripă, din care 13 cazuri cu tulpină A/H1N1, 2 cazuri cu tulpina de tip B şi 1 caz cu tulpina A/H3N2.

În perioada 15-18 ianuarie 2011, din cauza formelor severe de boală, au fost înregistrate 3 decese la persoane infectate cu virus gripal A/H1N1 – un bărbat în vârstă de 61 ani din judeţul Iaşi care a călătorit în afara ţării şi 2 persoane de sex feminin, de 29 ani (Iaşi) şi respectiv 23 ani (Prahova).

Precizăm că niciuna dintre aceste persoane nu au fost vaccinate împotriva gripei, deşi se încadrau în grupele cu risc crescut de a dezvolta gri - pa sau complicaţii ale acesteia. Reamintim populaţiei că vaccinarea este singura metodă eficientă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă, şi recomandăm pe această cale ca persoanele care se află în grupele cu risc crescut să se adreseze medicului de familie pentru vaccinarea împotriva gripei. Totodată, precizăm că cei care au fost vaccinaţi în anul anterior beneficiază de protecţie impotriva înfectării cu virusul gripal A/H1N1, precum şi cei care s-au vaccinat cu vaccinul sezonier de anul acesta, acesta conţinând tulpina pandemică A/H1N1.

Totodată, măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă:

- Spălarea permanentă cu apă şi săpun a mâinilor

- Folosirea batistelor pentru strănut sau tuse

- Evitarea zonelor aglomerate

- Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse)

- Adoptarea unei ţinute vestimentare de protecţie împotriva frigului.

Pentru prevenirea apariţiei formelor severe de îmbolnăvire recomandăm tuturor persoanelor care prezintă simptome de boală – febră, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare şi/articulare să se prezinte la medicul de familie pentru consult şi tratament adecvat. Totodată reamintim că administrarea antibioticelor nu are eficienţă asupra infecţiei gripale şi recomandăm evitarea administrării oricărui tip de antibiotic înainte de prezentarea la medic.

Până la data de 9 ianuarie 2011 la nivel naţional au fost efectuate aproximativ 1,1 milioane de vaccinari împotriva gripei din care un procent de 49,9% la grupa de vârstă de 65 ani şi peste.

Serviciul de presă Ministerul Sănătăţii

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.