SOCIAL 28 august 2019

Numărul elevilor şi studenţilor angajaţi pe timpul verii, extrem de scăzut faţă de alţi ani, potrivit AJOFM

de Agerpres | 1071 vizualizări

Numărul elevilor şi studenţilor care s-au angajat pe timpul verii prin intermediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna este extrem de scăzut în acest an faţă de cei anteriori, doar 16 tineri găsindu-şi un loc de muncă în perioada vacanţei de vară, faţă de peste 100 în anii precedenţi, a declarat marţi, directorul executiv al instituţiei, Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, în rândul tinerilor există deschidere, dar nu acelaşi lucru se întâmplă în rândul patronilor, care se plâng de birocraţie şi nu sunt motivaţi de stimulentul financiar acordat de stat pentru angajarea elevilor şi studenţilor.

Cei 16 tineri angajaţi pe timpul verii lucrează în domeniul turismului, al serviciilor şi panificaţiei.

„În anii anteriori am avut până la 130-140 de elevi şi studenţi angajaţi pe timpul verii (...) Deschiderea aceasta este destul de redusă, poate că există o problemă de comunicare (...) Pe partea cealaltă, se întâmplă să fie angajatori care fac angajări, dar nu trec prin filiera noastră, dar în acest caz nu beneficiază de stimulentul de 250 de lei pe elev sau student angajat”, a declarat Kelemen Tibor.

Potrivit legii, angajatorii care încadrează elevi sau studenţi pe perioada vacanţei pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 lei, acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare elev şi student încadrat.

Stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student angajat cu contract individual de muncă.

Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămâna se consideră cu normă întreagă.

Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie sa încheie o convenţie cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.