SOCIAL 12 iulie 2018

Miting la Târgu Secuiesc pentru susţinerea membrilor mişcării HVIM condamnaţi la închisoare pentru terorism

de Agerpres | 1187 vizualizări

Câteva sute de persoane de etnie maghiară au participat joi după-amiază la un miting organizat în centrul municipiului Târgu Secuiesc în semn de solidaritate cu cei doi membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate“ (HVIM), Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, care au fost condamnaţi recent la cinci ani de închisoare pentru terorism.

Manifestarea a fost organizată de partidele politice maghiare şi mai multe formaţiuni civice, iar printre cei care s-au adresat mulţimii s-au numărat preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, şi Torro T. Tibor, unul dintre liderii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Participanţii au purtat pancarte prin care au cerut punerea în libertate a celor doi condamnaţi şi au scandat în limba maghiară „Vrem libertate“, „Nu suntem terorişti“ şi „Autonomie“.

Mitingul, care a durat aproximativ o oră, s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi al celui secuiesc.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-a condamnat săptămâna trecută pe Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila la cinci ani de închisoare în dosarul în care erau acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat pe raza municipiului Târgu Secuiesc în timpul manifestaţiei organizate în anul 2015 cu prilejul Zilei Naţionale a României.

ÎCCJ a admis apelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a schimbat încadrarea juridică a faptei din 'atentat împotriva unei colectivităţi', în forma tentativei, în infracţiunea de acte de terorism.

După pronunţarea sentinţei cei doi au fost încarceraţi la Penitenciarul Codlea.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.