SOCIAL 20 decembrie 2015

Minor prins cu materiale pirotehnice fără drept de folosire

de Covasna Media | 1061 vizualizări

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Întorsura Buzăului aflaţi în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, au identificat joia trecută în flagrant un tânăr în vârstă de 16 ani, care deţinea materiale pirotehnice făcând parte din categoria a 2-a. Poliţiştii au ridicat de la tânăr 41 de articole pirotehnice toate făcând parte tot din categoria a 2-a.

Pe numele tânărului a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere fără drept de materiale pirotehnice.

În conformitate cu legislația în vigoare, articolele pirotehnice se clasifică în patru categorii, în funcție de nivelul de risc: categoriile 1, 2, 3 și 4 – articole pirotehnice de divertisment. Până la modificările legislative din acest an (1 iulie 2015) aceste categorii erau denumite F1, F2, F3 și F4. Mai există și categoriile T1 și T2 – articole pirotehnice de scenă, și categoriile P1 și P2 articole pirotehnice cu altă destinație.

Cetățenii trebuie să cunoască faptul că dintre acestea, numai articolele din categoria F1/categoria 1 pot fi deţinute şi folosite de către persoanele fizice şi numai de către persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani (exemplu: jerbe, granulele scânteietoare, pocnitori cu confeti, scântei sau steluțe), fiind excluse cu desăvârșire petardele și pocnitorile. Articolele pirotehnice din această categorie sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă și prezintă un grad de risc foarte scăzut. Articolele pirotehnice aparținând celorlalte categorii pot fi folosite exclusiv de către specialişti pirotehniști, numai în scopul pentru care sunt destinate.

Persoanele fizice pot deține și folosi articole pirotehnice din clasa/categoria 1/F1 tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa. De asemenea, persoanele fizice nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din celelalte clase/categorii.

Nerespectarea acestor prevederi constituie infracţiune, pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an, sau cu amendă, conform art. 37 lit. a, b și c din L.126/1995 republicată. Pentru a nu încălca legea şi a nu se expune unor pericole, cei care doresc să achiziţioneze articole pirotehnice, trebuie să le achiziţioneze numai din locurile autorizate şi numai pe cele din categoria F1 / categoria 1.

În acest sens articolele pirotehnice trebuie să fie inscripţionate pe ambalaj, în limba română, cu: denumirea, categoria din care fac parte, marcajul de conformitate „CE”, instrucţiuni de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care pot apărea la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea acestora.

În această perioadă recomandăm părinţilor să-şi supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Utilizarea articolelor pirotehnice poate genera consecinţe imprevizibile şi periculoase. Din acest considerent, folosirea lor necesită responsabilitate sporită în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor esenţiale de securitate.

Produsele obţinute în urma arderii acestora pot influenţa dăunător mediul. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

Vă recomandăm să folosiţi cu multă atenţie obiectele pirotehnice, pentru a evita producerea unor incendii ori rănirea unor persoane.

Compartimentul Relaţii Publice

Agent principal Nicoleta Marin

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
adi, 21 decembrie 2015
Alt terorist in judetul Covasna :))
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.