SOCIAL 16 septembrie 2012

Medicii vor să implice preoţii în campania de screening al colului uterin

de Agerpres | 484 vizualizări

Conducerea Spitalului de Urgenţă din Sfântu Gheorghe intenţionează să apeleze la ajutorul preoţilor din judeţ pentru a populariza Programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin.

Directorul medical al Spitalului, dr. Antal Álmos, a declarat că multe femei nu ştiu despre acest program iniţiat de Ministerul Sănătăţii, nu citesc ziare şi nici nu frecventează medii în care ar putea afla aceste informaţii, în schimb merg la biserică, iar preoţii ar putea să le vorbească despre avantajele screeningului.

Antal Álmos a mai menţionat că testarea este gratuită, iar programul, care se va derula pe o perioadă de cinci ani, se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani. Analizele se vor face la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe care a început să încheie contracte cu medicii de familiile şi cei de la cabinetele de planificare familială pentru a informa şi îndruma pacientele. Potrivit acestuia, până acum doar două cabinete de planificare familială şi aproape 20 de medici de familie din judetul Covasna s-au înscris în acest program, dar lista rămâne deschisă.

„Programul este foarte bun deoarece va contribui la depistarea precoce a cancerului de col uterin, deci la prevenirea şi combaterea acestei boli. E important de spus că programul e gratuit, deci va oferi posibilitatea şi femeilor care din lipsă de bani nu au putut până acum să vină la examinare”, a mai spus Antal Álmos.

Acesta a subliniat că ar fi păcat ca din lipsă de informare programul de screening să eşueze aşa cum a eşuat cel de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin.

„Vaccinarea a fost un eşec, s-au aruncat milioane de euro pentru că nu s-a făcut o informare bună. Dimpotrivă, acestui program i s-a făcut contrapublicitate, deşi s-a dovedit că vaccinurile au crescut imunitatea”, a menţionat acesta.

În judeţul Covasna sunt în evidenţă oncologică 414 persoane, iar 10% au fost diagnosticate cu cancer de col uterin. Anul trecut 13 femei au murit din cauza acestei maladii.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.