SOCIAL 2 aprilie 2014

Medicii cer modificarea legislaţiei împotriva fumatului: Fumătorul pasiv nu este protejat

de Covasna Media | 582 vizualizări

Președintele Societății Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălțan, a declarat miercuri, la Târgu Mureș, că se impune modificarea legislației românești împotriva fumatului, întrucât actualele reglementări sunt învechite și nu protejează în niciun fel fumătorul pasiv.

„În 2007-2008 prevalența fuma­tul­ui era de 33-35%, în funcție de sexe, în România. Ultimul studiu făcut în 2011 arată că 27% dintre români fumează, ceea ce înseamnă aproximativ o treime din populație. Sunt cifre care merg în jos, nu merg cu viteza cu care ne-am dori, acest lucru fiind generat de foarte multe probleme legate de legislație. Legislația românească este o copie palidă a unei legislații învechite spaniole, cu foarte multe goluri în ceea ce privește existența spațiilor publice pentru fumat și, mai ales, nu este implementată și controlată. În legislație ar trebui corectate următoarele elemente: în primul rând, într-adevăr toate spațiile publice trebuie să fie fără fumat, pentru că fumătorul pasiv nu este protejat prin lege. În al doilea rând, trebuie ca aceste puncte de vânzare să fie la distanță mare de școli, iarăși un lucru care nu este res­pectat”, a arătat președintele SRP.

Dr. Mihălțan a arătat că, de asemenea, restaurantele, barurile și pub-urile ar trebui să fie locuri fără fumat, așa cum se întâmplă în multe țări din Uniunea Europeană. Preșe­din­tele Societății Române de Pneumologie a arătat că la nivel european pe așa-zisa scală a tabagismului exis­tă șapte țări europene poziționate în vârf, întrucât prin legislație protejează fumătorul pasiv, iar pe aceasta România se situează abia pe locul 19.

„Protejarea fumătorului pasiv la noi nu se reali­zează. În primul rând, legislația nu este corectată — discuția a fost legată de noile directive europene și Societatea Română de Pneumologie a făcut un memoriu primului ministru, ex-ministrului Sănătății, atrăgând atenția că legislația trebuie corectată și România trebuie să susțină noile directive europene. Ceea ce s-a întâmplat ulterior, am fost între cele patru state care s-au opus acestei noi directive și de aceea în Tobacco Scale am coborât de pe poziția 16 pe 19. Deci suntem într-un regres legislativ al modului de susținere a legislației și de creare a cadrului educațional pentru ca cei 73% dintre nefumători să nu fie îmbolnăviți”, a subliniat doctorul Mihălțan.

Președintele SRP a spus că răspunsul de la Minis­terul Sănătății întârzie, însă specialiștii rămân optimiști că acest lucru se va realiza, deoarece „fără o legislație corectă, fără o taxare corectă legată de tutun, fără o introducere și o susținere permanentă a unui program stop fumat, cu fonduri permanente, nu cu rupturi, și fără o verificare modului de aplicare a legislației actuale, nu se poate implementa nimic din controlul tabagismului”.

Profesorul doctor Florin Mihălțan a arătat, de asemenea, că exis­tă foarte puține proiecte pe zona educațională, pe creșterea nivelului educațional la nivel de populație și la nivel de indivizi implicați în training și că în acest context proiectul care se implementează la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, împotriva fumatului, are această „misiune sacră” de a crește nivelul educativ al celor care activează în universități.

„Proiectul (finanțat de Colegiul Universitar Davidson din SUA, n.r.) este binevenit pentru că într-adevăr aceste universități, mai ales cele medicale, ar trebuie să fie fără fumat, încă nu este nici bine implementată legea și nici supravegheată”, a subli­niat dr. Florin Mihălțan.

Președintele SRP a participat, miercuri, la Târgu Mureș, la întrunirea echipei de experți pentru conceperea și implementarea intervențiilor pentru reducerea morbidi­tății și mortalității asociate fu­matului, pe baza proiectului comun privind formarea capacității locale de cercetare în domeniul fumatului, demarat de Colegiul Universitar Davidson din SUA și Uni­versitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

(realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.