SOCIAL 22 februarie 2019

Măsuri pentru a ține în frâu risipa alimentară

de Daniela Luca | 878 vizualizări

Cine poate dona și poate beneficia de alimente

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna informează asupra măsurilor de prevenire a risipei alimentare pe lanțul agroalimentar. Conform prevederilor legale, toți operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare. Nerespectarea normelor legislative constituie contravenție și se sancționează cu amenzi de la 1.000 la 10.000 de lei.

Conform  Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, operatorii economici pot lua măsuri privind vânzarea cu preț redus a produselor agroalimentare supuse vânzării accelerate.

Totodată, în baza unui contract, oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilității minimale, operatorii economici pot dona produsele aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale către consumatorul final, sau către operatorul receptor.

„Prin definiție operatorii receptori (organizații beneficiare) sunt operatorii din sectorul agroalimentar care desfășoară activități înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ce răspund de respectarea legislației din domeniul igienei alimentelor după preluarea acestora de la operatorii donatori, alimente ce sunt destinate a fi furnizate numai consumatorului final”, se arată într-o informare de presă, semnată de director executiv DSVSA Covasna, Dr. Sikó Barabási Sándor.

Este interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alți operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final.

Operatorul receptor poate dona alimente doar către consumatorul final, așa cum au fost recepționate de la operatorii donatori sau sub formă de alimente gătite/preparate/transformate, prin utilizarea acestor alimente în incinta cantinelor sociale sau a altor obiective de alimentație publică care funcționează în baza legii asistenței sociale. Unitățile de alimentație publică de tipul restaurante, restaurante cu autoservire, cofetării, patiserii, plăcintării, simigerii, covrigării, case de comenzi, cantine-restaurant și altele asemenea pot dona alimente gătite/preparate/transformate către operatorii receptori și către consumatorii finali”, informează DSVSA.

Dacă operatorii receptori nu reușesc să doneze produsele agroalimentare până la expirarea datei durabilității minimale se aplică măsurile prevăzute pentru produsele care nu sunt destinate consumului uman. Este posibilă neutralizarea acestora în baza unui contract cu o unitate de incinerare sau grădină zoologică, ori adăpost pentru câini fără stăpân.

Alimente care nu pot fi donate

Donarea alimentelor perisabile microbiologic de origine animală este interzisă. În această categorie intră carnea și organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, păsări de curte, vânat sălbatic sau de crescătorie, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud și produsele din lapte crud, peștele și produsele din pescuit proaspete, ouăle și produsele din ouă crude.

Conform DSVSA, aceste alimente pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantinelor sociale sau al altor unități de alimentație publică, în vederea transformării acestora, fără întârziere, în produs finit, destinat consumatorului final.  

De asemenea, donarea de sucuri de legume și fructe nepasteurizate, legume și fructe pretăiate și a semințelor germinate este interzisă atât către consumatorul final, cât și către operatorul receptor.

Acele produse alimentare care din cauza unor aspecte de prezentare nu sunt comercializate, pot fi donate numai după efectuarea unei evaluări de către operatorul economic donator care va consemna acest lucru în contractul încheiat la momentul donării.

 „În vederea includerii pe lista operatorilor receptori, aceștia vor depune la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale/Direcțiile Agricole județene, în scris sau on-line, o cerere al cărei model este prevăzut în normele de aplicare publicate, însoțită în mod obligatoriu de copia documentului de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor”, mai arată aceeași sursă.

Lista operatorilor receptori însoțită de datele de contact, dar și de produsele care pot face obiectul donării va fi publică și actualizată periodic de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.