SOCIAL 6 ianuarie 2022

La Sfântu Gheorghe, impozitele pe terenuri şi locuinţe, menţinute la nivel minim

de Agerpres | 911 vizualizări

Impozitele pe terenurile şi clădirile din municipiul Sfântu Gheorghe vor fi menţinute şi în acest an la nivelul minim prevăzut de lege, însă vor fi indexate cu rata inflaţiei, informează reprezentanţii Primăriei.

„La fel ca în ultimii ani, şi în 2022 Consiliul Local Sfântu Gheorghe a menţinut nivelul impozitelor locale pe clădiri sau terenuri la minimum permis de lege. Impozitele locale au suferit doar o indexare cu rata inflaţiei, de 2,6%, care este obligatorie prin lege”, se arată într-un comunicat postat miercuri pe pagina de internet a instituţiei.

În 2017 autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au introdus un impozit diferenţiat pentru cetăţeni, în funcţie de facilităţile şi infrastructura de care dispun zonele în care sunt situate imobilele pe considerentul că în ultimii ani au fost făcute investiţii masive în infrastructură, prin urmare, nu mai există diferenţe semnificative între zonele din oraş în ce priveşte starea drumurilor, iluminatul sau alimentarea cu apă şi canalizare, în schimb, există anumite diferenţe de la o stradă la alta în ce priveşte calitatea infrastructurii.

Practic, fiecare stradă din municipiu a fost inclusă în una dintre cele patru zone fiscale stabilite pe baza anumitor criterii, cum ar fi distanţa faţă de centru şi faţă de zona industrială, reţele edilitare, canalizare, starea străzilor şi trotuarelor, iar cetăţenii plătesc impozit pe clădiri în funcţie de starea infrastructurii, siguranţa şi confortul zonei.

Contribuabilii care plătesc anticipat, până pe 31 martie, impozitele datorate pe întregul an pot beneficia de o bonificaţie de 9%, cu condiţia să nu aibă restanţe către bugetul local.

Termenele de plată ale impozitelor şi taxelor locale sunt 31 martie pentru primul semestru şi, respectiv, 30 septembrie pentru cel de-al doilea, cu excepţia taxelor locale pe teren/clădire datorate pe perioade mai mici de un an, care trebuie plătite până la data de 25 a lunii următoare naşterii obligaţiei de plată.

„Nu s-au modificat faţă de anul trecut categoriile de persoane sau bunuri care beneficiază de reduceri sau scutiri de la plata impozitelor şi taxelor locale. În cazul în care documentul prin care a fost dovedită calitatea de beneficiar al scutirii/reducerii în 2021 este valabil şi pentru 2022, acest document nu trebuie depus şi anul acesta şi scutirea acordată rămâne valabilă. În caz contrar, este necesară depunerea documentelor din care reiese că la data de 31 decembrie 2021 solicitantul a deţinut calitatea de beneficiar al scutirii/reducerii pentru anul 2022. Locuitorii sunt rugaţi să depună aceste documente până în data de 31 martie. Documentele şi declaraţiile fiscale pot fi depuse la organul fiscal local şi pe cale electronică, la adresa de e-mail taxeimpozitelocale@sepsi.ro”, se arată în comunicat.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.