SOCIAL 24 octombrie 2018

Kelemen Tibor (AJOFM Covasna): Nu ţinem oamenii în şomaj ca să ne păstrăm locurile de muncă

de Agerpres | 1333 vizualizări

Numărul şomerilor indemnizabili a scăzut considerabil în judeţul Covasna, din totalul celor 2.965 de persoane fără locuri de muncă aflate în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), doar 421 fiind beneficiare de ajutor de şomaj, a precizat marţi, directorul executiv al instituţiei, Kelemen Tibor.

El a menţionat, într-o conferinţă de presă, că cea mai mare parte din bugetul instituţiei, respectiv 40% din totalul de peste 7,1 milioane de lei, este utilizată pentru măsurile active de stimulare a ocupării forţei de muncă, în timp ce 32% este destinată plăţii indemnizaţiilor şi asigurărilor sociale, iar diferenţa pentru pentru salarii şi cheltuieli de funcţionare.

Potrivit acestuia, rata şomajului în judeţul Covasna a fost în luna septembrie de 3,44%, una dintre cele mai scăzute din ultimii ani, fiind mai ridicată în rândul bărbaţilor şi tinerilor sub 25 de ani din mediul rural.

„Avem doar 421 de şomeri indemnizabili (...). Nu ţinem oamenii în şomaj ca să ne păstrăm locurile de muncă. (...) Au fost situaţii în care am tăiat ajutorul de şomaj pentru că au refuzat în mod nejustificat locurile de muncă oferite de noi“, a declarat Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, printre motivele invocate de cei care au refuzat angajarea s-au numărat imposibilitatea de a face naveta, dar şi „teama de a se întâlni cu urşii“.

„Este o problemă reală în judeţul Covasna. Au fost persoane care ne-au spus că le e teamă să vină seara de la muncă acasă, pentru că urşii umblă pe uliţe“, a mai spus Tibor.

Conform evidenţelor AJOFM Covasna, aproape jumătate din numărul şomerilor nu au studii sau au doar studii primare, în timp ce şomerii cu studii gimnaziale şi liceale au o pondere de peste 21%, respectiv 17% din total, iar cei cu studii profesionale şi liceale, aproape 9%, respectiv peste 2%.

„Avem 2.778 persoane foarte greu sau greu ocupabile, printre care şi tineri sub 25 de ani. (...) Am organizat recent o bursă pentru ucenici, dar tinerii nu au prezentat interes, au fost recrutaţi doar trei de către o brutărie. (...) Am sesizat o reticenţă mare din partea tinerilor şi nu ştiu de ce. În general, ei vor salarii bune şi poziţie, dacă nu, pleacă“, a afirmat Kelemen Tibor.

În următoarele două luni, AJOFM Covasna va organiza, în mai multe localităţi din judeţ, cursuri de brutari, lucrători comerciali, bucătari şi îngrijitori la domiciliu, finanţate din fonduri europene.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.