SOCIAL 3 octombrie 2012

Începe primirea cererilor pentru ajutorul de căldură

de Covasna Media | 546 vizualizări

Se speră ca din 15 octombrie oamenii să poată veni pentru depunerea documentelor, procedura fiind aceeași de anul trecut.

Direcția pentru Asistență Comunitară (DAC) din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe va începe în curând primirea cererilor tipizate și a documentelor pentru ajutorul de căldură pentru perioada noiembrie 2012 – martie 2013.

Directorul DAC, Tankó Vilmos, a declarat că dacă până acum nu a existat nicio înștiințare oficială cu privire la procedura care se va aplica în apropiatul sezon rece, documentul a ajuns la Direcție chiar ieri, pe 2 octombrie.

„Este o înștiințare foarte scurtă, succintă, din care reiese că toată procedura va fi aceeași de anul trecut. Astfel, Agenția Națională de Plăți, prin Inspecția Socială, ne-a adus la cunoștință că se aplică aceleași condiții din 2010-2011. Prin urmare, vom începe tipărirea formularelor tipizate, urmând ca, sper eu din 15 octombrie oamenii să poată veni pentru depunerea documentelor. Sigur, oamenii au venit deja să se intereseze de aceste ajutoare dar până acum nu le-am putut spune nimic concret, mai ales că ne așteptam să fie ceva modificări în procedură și la cuantumul ajutoarelor, dar se pare că totul rămâne la fel”, a declarat Tankó Vilmos.

Criteriile de acordare a ajutorului au devenit mult mai drastice începând cu anul trecut, la stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi după caz, al persoanei singure, luându-se în calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii, ajutoare cu caracter permanent și alte creanţe legale, cu excepţia burselor de studiu şi a burselor sociale. Nu se încadrează la acest ajutor cei care deţin, printre altele, alte bunuri imobile în afara locuinţei de domiciliu, bunuri mobile precum autoturisme care depăşesc 1600 cmc, terenuri de peste 1000 mp, depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei, mai multe animale – peste trei bovine, peste cinci porcine, peste 20 de ovine/caprine. Este bine de știut că cei care vor ajutor de căldură trebuie să depună cererile înainte de luna noiembrie, altfel vor pierde banii pentru respectiva lună. În ceea ce privește numărul beneficiarilor de ajutoare pentru încălzire, cei de la DAC se așteaptă la 5.500-6.000 de solicitări din partea celor care se încălzesc cu gaze și alte 800-900 din partea celor ce au încălzire pe lemne, la fel ca și în perioada rece a anului trecut.

Se distribuie alimentele de la UE

DAC a început și distribuirea alimentelor venite ca ajutor de la Uniunea Europeană. Deocamdată, la Sfântu Gheorghe se distribuie zahăr, făină, biscuiți, paste făinoase, bulion, fasole și orez. Alimentele le primesc șomerii, pensionarii cu venituri sub 400 de lei, persoanele cu handicap și beneficiarii de ajutor social. Din datele de la DAC, la Sfântu Gheorghe există în jur de 4.000 de persoane care ar putea beneficia  de aceste ajutoare, iar ridicarea acestora se face pe baza actului de identitate.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.