SOCIAL 7 decembrie 2010

Fundaţia Diakonia va sărbători Ziua Mondială a Persoanelor cu Nevoi Speciale

de Covasna Media | 616 vizualizări
Pentru a marca Ziua Mondială a Persoanelor cu Nevoi Speciale ce a avut loc pe 3 dedembrie, Fundaţia Creştină „Diakonia” va organiza un eveniment special vineri în data de 10 decembrie. În acest sens, Fundaţia a organizat un concurs de picturi realizate de persoane cu diferite dizabilităţi fizice sau psihice. Directorul organizaţiei, Makkai Peter, a declarat că la centrul din Sfântu Gheorghe au ajuns 115 lucrări realizate de

Pentru a marca Ziua Mondială a Persoanelor cu Nevoi Speciale ce a avut loc pe 3 dedembrie, Fundaţia Creştină „Diakonia” va organiza un eveniment special vineri în data de 10 decembrie. În acest sens, Fundaţia a organizat un concurs de picturi realizate de persoane cu diferite dizabilităţi fizice sau psihice. Directorul organizaţiei, Makkai Peter, a declarat că la centrul din Sfântu Gheorghe au ajuns 115 lucrări realizate de persoane din toate colţurile ţării, iar vineri va avea loc premierea celor mai bune trei lucrări.

Acesta a spus că jurizarea a fost foarte grea deşi trei artişti, doi psihologi şi un critic de artă au evaluat lucrările.

„Marele premiu oferit de Fundaţia „Diakonia” va fi de 350 de euro, bani care sperăm să acopere anumite costuri ale tratamentelor lor. Mai mult, premierea va avea loc într-un cadru ceremonial la Centrul de Cultură din Arcuş, iar cei prezenţi vor avea parte de un concert special oferit de un tânăr pianist orb, Erdi Tamas”, a explicat Makkai.

Erdi Tamas este originar din Budapesta, fiind renumit pentru concertele oferite în toate colţurile lumii. Acesta va oferi un program compus din mai multe opere ale lui Frederic Chopin şi Franz Lizst.

Locuri de muncă pentru persoane cu handicap

Makkai Peter a spus că luna aceasta Fundația va inaugura un magazin cu produse olandeze în care vor lucra numai persoane cu dizabilităţi, cu excepţia şefului de magazin.

„Lanţul de magazine Zeman din Olanda ne oferă anual 10-15 tone de articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, toate noi, care le rămân lor pe stoc şi nu au unde să le comercializeze. Prin acest magazin încercăm să ne autosusţinem financiar şi să oferim îngrijire cât mai multor persoane cu astfel de probleme”, a explicat Makkai Peter.

Acesta a  mai arătat că momentan există în îngrijire 26 de tineri în Centrul de zi și alte 12 persoane se află în unitatea protejată fiind salariaţi și oferind diverse servicii firmelor prin intermediul Funaţiei Creştine „Diakonia”.

Sesiune de Proiecte la Ministerul Muncii

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a iniţiat în luna septembrie o sesiune de depunere a proiectelor din domeniul protecţiei persoanelor cu handicap pentru finanţare nerambursabilă. Directorul Fundaţiei Diakonia, Makkai Peter, a spus că au depus în termenul stabilit de Minister un proiect prin care doreau achiziţionarea a două locuinţe pentru persoanele cu dizabilităţi astfel acestea şi-ar începe o viaţă independentă fără ajutorul familiei şi ar fi fost o sursa de dezvoltare a acestora.

„Am fost anunţaţi că există disponibili 4 milioane de lei pentru proiecte, dar a trebuit să ne grăbim deoarece termenul de depunere era de numai două săptămâni. După alte două săptămâni ni s-au cerut nişte documente, deoarece proiectul a acumulat punctajul necesar şi eram eligibili pentru finanţare, fiind apoi anunţaţi că selectarea proiectelor eligibile se amână cu alte două săptămâni deoarece trebuiesc revizuite. Noi am aşteptat răspunsul din partea lor dar acesta a venit cu greu şi cu veşti proaste”, a continuat Makkai Peter. Acesta a spus că din cauza întârzierilor contractele de finanţare nu puteau fi semnate şi nici nu mai era timp suficient pentru implementarea acestora deoarece era deja sfârşitul lui noiembrie şi toate formalităţile trebuiau să se încheie până la 1 decembrie sau cu o prelungire aprobată până în 15 decembrie.

„Suntem foarte dezamăgiţi de anularea întregii sesiuni de proiecte deoarece nu numai noi am pierdut o şansă de a oferi o viaţă mai bună persoanelor cu dizabilităţi ci şi alte organizaţii din ţară. Am fi vrut să oferim locuri de muncă pentru alte patru persoane şi un loc unde să stea permanent fără să depindă de familie, să înveţe să fie independenţi. Poate că acei bani erau pentru altcineva dar prin aceste acte începem să ne pierdem şi noi încrederea în instituţiile statului. Noi am iniţiat un centru de sprijin şi recuperare pentru persoanele cu handicap şi în final nu suntem sprijiniţi cu nimic, lucru foarte trist” a conchis Makkai Peter.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.