SOCIAL 24 octombrie 2013

Fumătorii se tem cel mai mult de cancer la gât, dinți stricați și cancer la plămâni

de Covasna Media | 1278 vizualizări

Fotografiile șocante de pe pachetele de țigări nu au același impact asupra tuturor fumătorilor, care le percep diferit, în funcție de sex și vârstă, scrie passionsane.be.

Prin definiție, fotografiile se adresează tuturor fumătorilor, fără nicio deosebire. Un studiu britanic realizat recent arată însă că există reacții diferite la bărbați și femei, tineri și vârstnici, cu sensibili­tăți și preocupări diverse.

O selecție de fotografii a fost supusă atenției a circa 20.000 de persoane, ale căror reacții au fost analizate de o echipă de cercetători de la Universitatea St. Andrews (Scoția). Cel mai puternic impact a fost produs de trei imagini, care corespund cancerului la gât, dinților stricați și cancerului la plămâni. Cercetătorii au scos în evidență însă și multe nuanțe.

Astfel, femeile sunt deosebit de sensibile la efectele fumatului asupra pielii, în timp ce bărbații spun că primul motiv care i-ar face să renunțe la fumat ar fi tulburările de erecție, mai mult decât riscurile de cancer și boli cardiovasculare. Femeile se tem mai mult decât bărbații, cum este și normal, de pericolele pe care le reprezintă fumatul pentru fetus.

În funcție de vârstă, bolile cardiace și pulmonare îi îngrijorează mai mult pe cei de peste 50 de ani, în timp ce la categoriile de vârstă cuprinse între 16 și 40 de ani predomină temerile legate de infertilitate, impotență și sarcină.

Pornind de la aceste constatări, specialiștii apreciază că viitoarele campanii de prevenire și oprire a fumatului ar putea fi mai bine țintite în funcție de subgrupele de fumători, încheie passionsante.be.

(Agerpres)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.