SOCIAL 3 decembrie 2013

Fenomenele care se întâmplă în organismul tău după ce te laşi de fumat

de Covasna Media | 572 vizualizări

Mulţi cred că, dacă un om fumează o perioadă lungă de timp, sănătatea lui este ireversibil afectată. Acest lucru este parţial fals, pentru că, imediat după ce renunţă la fumat, în organismul unui fumător se produc schimbări radicale.

La douăzeci de minute după ce ai fumat ultima ţigară, tensiunea arterială şi pulsul devin normale, atingând indicatorii unui nefumător, notează Blitz, citat de Ziare.com.

La 8 ore de la abandonul ţigărilor, nive­lul nico­tinei şi a gazelor nocive din sânge se re­duc la jumătate, iar nivelul oxigenului ajunge la cote normale.

După 24 de ore, plămânii încep să se cureţe, eliberându-se de re­ziduurile toxice. După 48 de ore, în organism nu mai există nicotină. Se restabileşte sensibilitatea la gusturi şi mirosuri.

După 72 de ore, respiraţia devine mult mai lejeră, dispar respiraţia şuierătoare şi tusea. Bronhiile se relaxează, nivelul energiei din organism începând să crească.

După două săptămâni, circulaţia sanguină devine mai bună, exerciţiile fizice nemaifiind o povară.

După 9 luni dispar total dificultăţile în respiraţie, eficacitatea plămânilor creşte cu 10 procente.

După un an, riscul de accident vascular cerebral este de două ori mai mic decât înainte.

După zece ani, riscul de cancer la plămâni scade la jumătate.

După 15 de ani, riscul de infarct scade la nivelul specific nefumătorilor. Riscul de infarct şi afecţiuni cardiace scade din momentul renunţării la ţigări.

Cu cât mai devreme încercaţi să renunţaţi la ţigări, cu atât sunt mai mici şansele ca toate aceste boli să vă afecteze. Fumătorii care renunţă la ţigări înainte de 35 ani, vor avea o viaţă similară cu a nefumătorilor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.