SOCIAL 11 martie 2014

Ești obosit aproape tot timpul? Află ce vitamină îți lipsește

de Covasna Media | 709 vizualizări

Mai mult de 40% dintre persoanele peste 26 de ani sunt deficiente de vitamina B12. Este o epidemie tăcută, spune medicul JohnLa Puma, în special în cazul vegetarienilor și al persoanelor de peste 60 de ani.

Vitamina B12 este esen­țială pentru formarea celulelor roșii din sânge, pentru funcția neurologică și pentru sinteza ADN-ului. Recent o cercetare a scos la iveală o legătură între deficiența de vitamina B12 și utilizarea medicamentelor pentru arsuri la stomac, care inhibă acidul gastric. Persoanele care folosesc inhibitori de pompă de protoni pentru tratarea refluxului gastroesofagian și altor afecțiuni ale stomacului și esofagului pentru doi sau mai mulți ani au un risc cu 655 mai mare de a avea deficiență de vitamina B12.

Lipsa de vitamina B12 are simptome grave, inclusiv anemie și leziuni ale nervilor.

„Organismul are nevoie de acid gastric pentru a absorbi vitamina B12”, explică Dr. La Puma. Diabetul, boli tiroidiene și abuzul de alcool sunt alte cauze frecvente ale lipsei acestui nutrient important.

Vitamina B12 se găsește în produsele de origine animală cum ar fi peștele, carnea, produse lactate și ouăle și în cerealele integrale.

Simptome

Oboseala persistentă, slăbiciunea musculară, constipația, amorțeala și furnicăturile în mâini și picioare, problemele de echilibru, depresia, pierderile de memorie, gustul amar din gură sau umflarea cavității bucale sunt simptome ale carenței de vitamina B12.

(doctorulzilei.ro)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.