Elevii din Sfântu Gheorghe, ghidați într-un concurs de tinerii cu dizabilități
Activitățile au fost un prilej de a crea o punte de legătură între societate și persoanele cu nevoi speciale
Pentru al treilea an consecutiv, o profesoară de sport din Sfântu Gheorghe organizează activități sportive la care participă elevi din diverse licee alături de persoane cu dizabilități. Astfel, vineri, 17 mai, peste 200 de tineri au participat la concursurile din centrul municipiului și au înlăturat astfel orice graniță dintre ei și cei cu nevoi speciale.
Mesajul pe care organizatorii au dorit să îl transmită cu ajutorul acestui eveniment este acela că fiecare om este unic și are o valoare infinită, iar societatea are doar de câștigat dacă sprijină persoanele cu nevoi speciale. Astfel, elevii mai multor unități de învățământ din oraș, alături de profesori de sport, s-au alăturat cauzei și au participat, împreună cu tinerii de la Școala Specială și beneficiarii de la Casa Írisz, la diverse activități sportive.
„Acțiunea a fost inițiată de o profesoară de sport. Ea este voluntar de vreo cinci ani la Casa Írisz. Scopul a fost ca să fim împreună la acele activități sportive, să se ajute reciproc, să se accepte, dar mai ales să se simtă bine și să aibă o experiență comună. Au fost și elevi de la Școala Specială și de la alte școli din oraș. Inclusiv profesorii de sport au venit ca să organizeze acele activități sportive. Anul acesta am fost mai mulți decât de obicei, în jur de 45 de persoane cu dizabilități de la Casa Írisz și de la Școala Specială și peste 200 de elevi de la diferite școli din Sfântu Gheorghe. Aceste competiții au unit tinerii, fie cu dizabilități sau fără, s-au ajutat între ei și a fost foarte distractiv”, ne-a declarat Olcsvári Tünde, psihologul Casei Írisz.
Ea a precizat că la aceste competiții rolurile au fost schimbate. Tinerii liceeni au fost ajutați de persoanele cu dizabilități să parcurgă anumite probe din concurs, iar cei din urmă s-au simțit astfel foarte utili și importanți.
Cu siguranță, practicarea unei activități sportive de către o persoanele cu dizabilități, într-un cadru bine organizat, atrage după sine și reintegrarea acestora în societate, iar din acest motiv astfel de evenimente sunt dominate de emoții și entuziasm.
Un alt eveniment care a pus accent pe incluziunea socială a persoanelor cu nevoie speciale a fost festivalului „Outsider Music”, inclus în programul oficial al Zilelor Sfântu Gheorghe. La începutul acestei luni, soliștii cu dizabilități din Sfântu Gheorghe și alte orașe din România, dar și din străinătate, au concertat pe mai multe scene din oraș, în fața a sute de oameni. Festivalul a fost iniţiat în anul 2011 și are un scop precis: de a lupta împotriva marginalizării persoanelor cu dizabilităţi, de a descoperi şi promova talente din rândul acestora, dar şi de a încuraja aceste persoane să recurgă la muzică şi artă ca mijloc de terapie.
(Sursă foto: Facebook/Írisz Ház - Diakónia Sepsiszentgyörgy)