SOCIAL 26 februarie 2014

Echinaceea pentru răceală – cât este de eficientă?

de Covasna Media | 664 vizualizări

Pentru persoanele care caută un tratament naturist pentru răceală, unele preparate care conţin echinaceea funcţionează mai bine decât nimic, dar „dovezile ştiinţifice nu sunt concludente”, conform unui nou raport de la The Cochrane Library, scrie Medlive.

În studiu se arată că nu au existat reduceri semnificative în prevenirea bolii, autorii nu au exclus însă „mici efecte de prevenire.”

Echipa de cercetare a analizat 24 studii pentru a determina dacă echinaceea asigură prevenirea şi tratamentul răcelii. Studiile au inclus 4631 de participanţi şi 33 de preparate, împreună cu placebo. Produsele echinaceea studiate au variat mult în funcţie de caracteristicile a trei specii diferite de plante, de părţile plantei utilizate şi metoda de fabricare.

Oamenii care răcesc cheltuie anual 8 miliarde de dolari pe produse farmaceutice, inclusiv suplimente, cum ar fi echinaceea, a remarcat Barrett. Analiza autorilor sugerează că unele preparate echinaceea ar putea reduce riscul relativ de a răci cu 10 la 20 la sută, un efect mic cu o semnificaţie clinică neclară. Cea mai importantă recomandare este că produsele cu echinaceea diferă foarte mult şi că cele mai multe dintre acestea nu au fost testate în studii clinice.

Barrett a adăugat că administrarea de echinaceea ar putea reduce incidenţa răcelilor. Pentru cei care o iau ca tratament, unele studii raportează efecte reale, dar pentru mulţi nu are niciun efect, „echinaceea poate avea efecte mici de prevenire sau de tratament, dar dovezile sunt mixte”, concluzionează autorii.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.