SOCIAL 6 octombrie 2013

Durerile dentare vor putea fi tratate gratuit la Urgență

de Covasna Media | 548 vizualizări

Statul va suporta serviciile stomatologice de urgenţă, iar femeile gravide vor avea opt consultaţii gratuite la medicul de familie de-a lungul sarcinii. Aceste prevederi sunt cuprinse în pachetul minim de servicii elaborat de Ministerul Sănătăţii. De el vor beneficia toţi cetăţenii României, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi.

În 2013, statul a tăiat complet finanţarea pentru stomatologie. Din luna februarie, unele serviciile dentare vor fi gratuite.

La camerele de gardă ale spitalelor de urgență vor fi înființate și cabinete stomatologice. Astfel, dacă avem o urgență în miez de noapte nu mai trebuie să căutam un cabinet privat deschis non-stop. Consultația și tratamentul de urgență vor fi gratuite.

De anul viitor şi copiii vor beneficia de servicii dentare gratuite. În cazul lor, statul va asigura sigilarea cariilor. De asemenea, persoanele trecute de 65 de ani vor avea gratuit, o dată la cinci ani, o proteză dentară.

Statul se angajează să acorde mai multă atenţie şi femeilor însărcinate. La medicul de familie, fiecare viitoare mămică va avea asigurate opt vizite de-a lungul sarcinii, dar va avea acces şi la consultaţii, investigaţii şi trimiteri la medicul specialist în obstetrică-ginecologie.

Consultaţiile pentru o gravidă:

  • prima vizită: 6-12 săptămâni
  • a doua vizită: 16 săptămâni
  • a treia vizită: 24 de săptămâni
  • a patra vizită: 28 de săptămâni
  • a cincea vizită: 32 de săptămâni
  • a şasea vizită: 36 de săptămâni
  • a şaptea vizită: 38 de săptămâni
  • a opta vizită: 40 de săptămâni

 

Toate aceste măsuri sunt cuprinse în noul pachet de servicii medicale, elaborat de Ministerul Sănătăţii.

„Pachetul de bază îi spune fiecăruia ce pași trebuie să facă. Și îi arată că e mult mai ușor să meargă pentru anumite simptome, servicii medicale la medicul de familie sau de ambulator decât să se ducă la spital”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății.

Prin acest pachet de servicii, autorităţile vor să reducă numărul internărilor şi să încurajeze consultaţiile la medicul de familie şi la medicul din policlinică.

Dar există şi restricţii. Un pacient va beneficia de un număr limitat de consultaţii, iar doctorii nu vor mai putea prescrie toate investigaţiile pe care le doresc.

Noul pachet de servicii va intra în vigoare în februarie 2014.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.