SOCIAL 17 decembrie 2010

Donează sânge în sprijinul copiilor orfani!

de Covasna Media | 677 vizualizări
Un grup de tineri din Sfântu Gheorghe a găsit o metodă inedită de a veni în sprijinul copiilor orfani cu ocazia Crăciunului, aceştia apelând la bonurile pe care donatorii de sânge le primesc din partea Centrului de Transfuzie Sangvină din Sfântu Gheorghe. Mai mulţi tineri din municipiu s-au gândit să achiziţioneze dulciuri şi alimente pentru copiii instituţionalizaţi din oraş, iar soluţia cu care au venit implică două

Un grup de tineri din Sfântu Gheorghe a găsit o metodă inedită de a veni în sprijinul copiilor orfani cu ocazia Crăciunului, aceştia apelând la bonurile pe care donatorii de sânge le primesc din partea Centrului de Transfuzie Sangvină din Sfântu Gheorghe.

Mai mulţi tineri din municipiu s-au gândit să achiziţioneze dulciuri şi alimente pentru copiii instituţionalizaţi din oraş, iar soluţia cu care au venit implică două componente: prima este aceea a donaţiei de sânge, în timp ce a doua presupune renunţarea de către donator la bonul valoric pe care îl primeşte din partea Centrului de Transfuzii în favoarea achiziţionării de alimente şi dulciuri.

“Ne-am gândit foarte mult ce soluţii am avea pentru a implica tineri cât mai mulţi într-o astfel de acţiune, iar această variantă ni s-a părut foarte bună. Sperăm să răspundă apelului nostru cât mai mulţi tineri din Sfântu Gheorghe, deoarece ne dorim implicarea activă a acestora. Credem că măcar în această perioadă a Crăciunului trebuie să ne întoarcem privirile către cei mai puţin norocoşi decât noi”, a declarat George Voaideş, unul dintre reprezentanţii tinerilor care au avut iniţiativa acestei acţiuni.

Toţi cei care doresc să doneze sânge participând astfel la creşterea rezervei de sânge pentru spitale şi sunt atraşi de asemenea de ideea donării bonurilor valorice către copiii orfani sunt aşteptaţi astăzi, începând cu ora 8, la noul sediu al Centrului de Transfuzii - fosta creşă, în spatele garajului Multi Trans. În funcţie de receptivitatea oamenilor la acţiunea de astăzi, tinerii doresc să extindă această campanie de donare de sânge cu donarea bonurilor valorice şi în primele două zile ale săptămânii viitoare.

Altă viaţă în noul sediu

Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină (CTS) s-a mutat în urmă cu două săptămâni într-un nou sediu, cu mai mult spaţiu şi mult mai ferit de agitaţia cotidiană. Spre deosebire de aşteptările directorului CTS, Imre Laszlo, numărul de donatori nu a fost afectat în mod negativ.

“Avem zilnic între 10-15 donatori sau chiar mai mulţi şi am observat că foarte mulţi încep să vină din plăcere şi pentru a face o faptă bună. La sediul vechi acest lucru se întâmpla mai rar şi noi ne bucurăm că în sfârşit s-a produs o schimbare în bine”, a explicat Imre Laszlo.

Directorul instituţiei sanitare a mai spus că în această perioadă donările sunt mai frecvente şi din motivul că se apropie sărbătorile, iar persoanele au nevoie de acele bonuri de masă în valoare de 61 de lei.

“Avem şi foarte multe persoane mai nevoiaşe care vin să doneze pentru acei 61 de lei sub forma bonurilor valorice. Foarte mulţi dintre ei fac cumpărăturile pentru masa de Crăciun plătind cu astfel de tichete valorice şi le consideră foarte utile. Imediat după Crăciun numărul donărilor va scădea automat pentru că se consumă de obicei şi alcool, iar noi nu recoltăm de la persoane care au servit băuturi alcoolice cu 24-48 de ore înainte. O sa fie o perioadă mai grea, dar sperăm să revină la situaţia actuală. Acum încercăm să facem o rezervă de sânge pe care să o trimitem la spitale, în caz de urgenţe să fie disponibilă o cantitate suficientă şi să suplinească scăderea pe care o vom înregistra între Crăciun şi Anul Nou”, a conchis directorul Centrului de Transfuzie.

Monica Vajna, Alin Bagoly

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alin, 3 ianuarie 2011
noul sediu al CTS este pe str Banki Donath nr 15
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.