SOCIAL 23 martie 2014

Diabetul şi obezitatea cresc riscul de cancer mamar, exerciţiile fizice îl reduc

de Covasna Media | 573 vizualizări

Femeile de peste 60 de ani care suferă de diabet şi obezitate sunt mult mai predispuse cancerului de sân, arată un studiu efectuat în Suedia.

Mai mult, rezultatele cercetării au arătat că persoanele diagnosticate cu cancer mamar au şi un nivel mai ridicat de lipide în sânge.

În cadrul studiului au fost examinate timp de 10 ani datele medicale a 2.724 de pacienţi care erau diag­nosticaţi cu cancer şi a 20.542 de pacienţi care nu sufereau de această afecţiune.

În cazul femeilor supraponderale care aveau vârsta de peste 60 de ani riscul de apariţie a cancerului de sân era cu 55% mai crescut.

,,Spre deosebire de restul participanţilor, femeile care erau supraponderale sau obeze erau mai predispuse cancerului mamar. O soluţie în acest sens este pierderea kilogramelor în plus”, a precizat Hakan Olsson, profesor la Departamentul de Oncologie şi Epidemiologie la Universitatea Lund din Suedia.

Participantele care sufereau de diabet avea un risc cu 37% mai ridicat de a dezvolta cancerul de sân.

Sportul ajută, indiferent de vârstă sau greutate corporală

Femeile de orice vârstă își pot scădea riscul de cancer mamar cu 11% dacă fac în fiecare zi o oră de exerciții fizice.

Cercetătorii francezi au examinat rezultatele provenite de la 37 de studii care au inclus mai mult de patru milioane de femei.

Aceștia au descoperit că indiferent ce vârstă și cât cântăresc, femeile care faz zilnic o oră de exerciții, sunt mai puțin predispuse să dezvolte cancer de sân.

„Am analizat toate cercetările care au studiat legătura dintre exercițiile fizice și riscul de cancer mamar. Adăugarea cancerului mamar pe lista bolilor care pot fi prevenite cu ajutorul activității fizice ar trebui să-i încurajeze pe oameni să-și dedice mai mult timp mișcării. Sportul este o metodă ieftină și eficientă prin care poate fi redus riscul îmbolnăvirii”, a explicat profesorul Mathieu Boniol, cercetător la International Prevention Research Institute din Lyon.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.