SOCIAL 12 martie 2018

Dezbatere despre securitatea muncii zilierilor

de Covasna Media | 729 vizualizări

Analiza pieţei muncii şi a numărului de zilieri înregistraţi la inspectoratele teritoriale de muncă relevă faptul că actualul cadru normativ care reglementează munca zilieră, deşi a dus la o creştere semnificativă a numărului de persoane ocupate pe piaţa muncii, nu a constituit un stimulent pentru utilizarea acestei forme de ocupare, avându-se în vedere numărul de accidente de muncă produse la nivel naţional.

Este de notorietate faptul că munca zilierilor presupune desfăşurarea de activităţi necalificate cu caracter ocazional pentru un beneficiar de lucrări (persoană juridică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială) şi că în aceste activităţi sunt implicate persoane care nu au o calificare profesională sau chiar educaţie şcolară. Gradul de ocupare pe piaţa muncii  a acestei categorii a crescut semnificativ, rezultând astfel necesitatea creşterii gradului de conştientizare al beneficiarilor şi zilierilor care desfăşoară activităţi cu caracter ocazional în domeniile stabilite de legiuitor, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, stipulate de Legea nr. 52/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

În acest sens, Inspecţia Muncii va desfăşura în timpul anului 2018 o Campanie Naţională privind verificarea modului de respectare a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitaţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cu modificările şi completările ulterioare. Metodologia referitoare la desfăşurarea acestei campanii naţionale precum şi actele normative care stau la baza acestei acţiuni vor fi publicate pe site-ul instituţiei,www.itmcovasna.ro.

Având în vedere cele expuse mai sus, Inspectoratul de Muncă Covasna va organiza o masă rotundă ce va avea loc în data de 13.03.2018, la ora 10.00, la sediul instituţiei din Sfântu Gheorghe, Str. Muncitorilor nr. 12-14. Sunt aşteptaţi participanţi din partea beneficiarului cu atribuţii de conducere dar şi cu atribuţii de securitate şi sănătate în muncă.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.