SOCIAL 9 octombrie 2013

Cum te scapă citricele de bolile rinichilor

de Covasna Media | 854 vizualizări

Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici, o substanţă care se găseşte în citrice precum grapefrutul este un aliat de nădejde pentru sănătatea rinichilor. Aceste fructe previn mai ales chisturile renale, arată un studiu recent, citat de doctorulzilei.ro.

Narigenina, o substanţă de bază din compoziţia citricelor, ar putea sta la baza unor noi medicamente pentru tra­tarea bolii polichistice renale, potrivit specia­liş­tilor de la Universitatea Royal Holloway, St. George, Universitatea din londra şi Kingston.

Boala se transmite genetic şi se manifestă prin formarea de chisturi la nivelul rinichilor, care duc, în timp, la reducerea funcţiilor renale, dar şi la hipertensiune arterială. Rinichii polichistici pot fi cauza unui infarct, atac cerebral sau anevrism cerebral. Cele mai afectate sunt persoanele cu vârste între 30 şi 60 de ani.

Narigenina din citrice, mai ales din grepfrut, acţionează asupra unei proteine, numită PKD2, care este responsabilă cu dezvoltarea chisturilor la nivelul rinichilor, blocând formarea acestora.

„Această descoperire este un mare pas înainte în înţelegerea bolii polichistice renale şi a modurilor prin care aceasta poate fi tratată“, a subliniat profesorul Robin Williams, de la Universitatea Royal Holloway.

De obicei, rinichiul polichistic este depistat între 40 şi 60 de ani, pe fondul unei insuficienţe renale, al hipertensiunii arteriale sau al măririi în volum al rinichilor. De asemenea, boala se manifestă prin dureri lombare (cauzate de mărirea rinichilor), dureri abdominale, sânge în urină, urinări frecvente, calculi renali sau infecţii urinare frecvente.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.